Maria Zaharova: Moscova nu va susţine pe nimeni la viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova

Publicat:

Rusia nu va susţine pe nimeni la viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova, preconizate să aibă loc la 24 februarie 2019, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, subliniind că totuşi partea rusă are anumite aşteptări de la acest scrutin, informează portalul Deschide.md, potrivit Agerpres.

‘Poziţia oficială a Moscovei este ca soarta acestor alegeri să fie decisă de cetăţenii Republicii Moldova în cadrul unui scrutin liber şi corect. Noi nu vom susţine pe nimeni. Vreau să menţionez că noi avem aşteptări în sensul ca în urma acestor alegeri relaţiile bilaterale (moldo-ruse) să se aprofundeze’, a spus Maria Zaharova în cadrul unei videoconferinţe Chişinău-Tbilisi-Tallin-Moscova, organizată de către agenţia de presă Sputnik.


Citește și : Iranul afirmă că a lansat 700 de atacuri cu drone împotriva grupării Statul Islamic în Siria

Întrebată de poziţia Moscovei faţă de intenţia autorităţilor din Republica Moldova de a introduce sintagma ‘integrare europeană’ în Constituţie ca vector strategic de dezvoltare a republicii, Zaharova a afirmat că Rusia nu este împotrivă.

‘Această întrebare ar trebui să fie acordată politicienilor care elaborează aceste legi. Noi nu avem nimic împotrivă, noi am mai spus şi anterior că nu ne opunem oricărui proces de integrare. Important este să fie dezvoltate toate pârghiile de conlucrare între ţări. Nu trebuie să fiţi prieteni cu cineva contra cuiva. Noi tot dezvoltăm procese integraţioniste cu BRICS’ ( Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), a spus purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.

Despre relaţiile dintre Chişinău şi Moscova, Zaharova a declarat că dialogul dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova este complicat de situaţia politică internă din Republica Moldova, potrivit TASS.

Situaţia politică internă din Republica Moldova şi politica UE faţă de această ţară complică dialogul dintre Moscova şi Chişinău, a subliniat ea, conform agenţiei de presă menţionate.

Ea şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la procesele şi declaraţiile politice contradictorii pe care le fac autorităţile Republicii Moldova, al cărei guvern a proclamat un curs de apropiere faţă de Uniunea Europeană.

‘Pe aceleaşi probleme, cu o diferenţă de câteva ore, afirmaţiile Chişinăului sunt pur şi simplu diametral opuse’, a subliniat Zaharova, făcând referire la guvernul de la Chişinău care se declară proeuropean şi la preşedintele prorus Igor Dodon, un oaspete frecvent la Moscova. ‘În ciuda acestui fapt, relaţiile se dezvoltă, dar ne-am fi dorit mai mult’, a adăugat ea.

Citește și : Alegeri europarlamentare: Platformele digitale vor respecta codul de conduită împotriva dezinformării elaborat de Comisia Europeană

În cadrul acestei videoconferinţe, Zaharova – cunoscută pentru declaraţiile sale contondente faţă de Occident – s-a referit şi la politica UE faţă de Chişinău. ‘Poziţia structurilor europene nu este chiar constructivă, întrucât cu privire la (Republica) Moldova este pusă din nou întrebarea: fie cu noi, fie cu altcineva’, consideră purtătoarea de cuvânt a MAE rus, parafrazând de fapt abordarea Moscovei faţă de fostele republici sovietice: ‘Cine nu e cu noi, e împotriva noastră’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani Shannen Doherty a murit după ce mai mulți ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.