Mariana Nikolova este noul vicepremier al Bulgariei

Publicat:

Parlamentul bulgar a votat miercuri în favoarea preluării de către Mariana Nikolova a postului de vicepremier în urma demisiei, săptămâna trecută, a lui Valeri Simeonov, după mai multe săptămâni de proteste legate de remarci făcute de acesta la adresa mamelor unor copii cu dizabilităţi, informează Reuters şi BTA, informează Agerpres.

Membrii parlamentului unicameral bulgar i-au dat undă verde Marianei Nikolova, şefa de cabinet a fostului vicepremier, cu 116 voturi pentru şi 62 împotrivă. Socialiştii (Partidul Socialist Bulgar, BSP) şi etnicii turci (Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, MRF), din opoziţie, au votat împotrivă şi au cerut alegeri anticipate.


Citește și : Erdogan acuză ţările Uniunii Europene că susţin terorismul

Luna trecută, Simeonov, care supraveghea politica economică şi demografică, a acuzat un grup de protestatare care cereau revizuirea sistemului de protecţie socială din Bulgaria că îşi folosesc copiii cu dizabilităţi ca pe un instrument politic. Premierul Boiko Borisov (GERB, conservator) l-a criticat pe Simeonov, dar a spus că nu-l poate demite din cauza echilibrului delicat al puterii din coaliţie.

În paralel, Bulgaria, cel mai sărac stat membru din Uniunea Europeană, se confruntă cu proteste împotriva creşterii preţurilor la carburanţi şi a impozitelor pe pensii, deşi analiştii politici susţin că este puţin probabil ca ele să ducă la căderea guvernului Borisov. Protestele de stradă împotriva standardului de viaţă scăzut şi a corupţiei au dus la căderea unui alt guvern de coaliţie condus de Borisov în 2013.

Citește și : 85.000 de copii au fost răpuşi de foame sau de boală în Yemen

Salariul mediu lunar în Bulgaria a crescut cu circa 7%, ajungând la 570 de euro, de la instalarea actualului guvern, în mai 2017, dar rămâne unul din cele mai scăzute din Uniunea Europeană, notează Reuters.

Un sondaj de opinie realizat de institutul Trend a arătat că avansul GERB asupra principalilor săi rivali, socialiştii, s-a redus la 1,2 puncte procentuale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.