X

Mariano Rajoy va discuta `cu toată lumea` după alegerile din Catalonia

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a dat asigurări miercuri la Barcelona că va discuta cu toate forţele politice după alegerile programate în decembrie în Catalonia, adăugând că le va cere să respecte legea, transmite AFP.

“După alegeri, dincolo de ce spun urnele, voi rămâne premierul tuturor şi voi discuta cu toată lumea, dar, în acelaşi mod, le voi cere tuturor să respecte cadrul constituţional şi legal”, a declarat Mariano Rajoy în cursul unui dineu de afaceri al principalei organizaţii patronale catalane, Fomento del Trabajo.

Prim-ministrul conservator a anunţat la 27 octombrie demiterea liderului catalan Carles Puigdemont care tocmai citise declaraţia de independenţă a Cataloniei după organizarea, la 1 octombrie, a unui referendum de autodeterminare interzis.

Mariano Rajoy a decretat, de asemenea, dizolvarea imediată a parlamentului catalan şi convocarea de alegeri la 21 decembrie.

Scrutinul se anunţă foarte disputat între partizanii independenţei şi opozanţii acesteia, ambele tabere fiind la fel de numeroase, potrivit sondajelor.

Recenta criză a accentuat tensiunea politică şi socială în Catalonia şi a provocat plecarea din regiune, de la 1 octombrie, a aproape 2.700 de întreprinderi.

Înconjurat de oameni de afaceri, Mariano Rajoy a cerut ajutorul “pentru a renaşte încrederea în Catalonia”. “Nu mai retrageţi întreprinderi din Catalonia, contribuiţi la vindecarea rănilor şi înfruntarea normalităţii”, le-a cerut el.

La rândul lor, întreprinzătorii s-au pronunţat pentru o soluţie politică şi un plan de acţiune pentru atenuarea efectelor negative ale crizei.

Situată în nord-estul Spaniei, Catalonia, cu cei 7,5 milioane de locuitori, este un motor economic pentru ţară, reprezintă 19% din avuţia acesteia şi ocupă primul loc în domeniile turismului şi exporturilor.

Tags: alegeri regionale anticipateCatalaniaFomento del TrabajoindependentaMariano Rajoyspania
Categorii: Diaspora