X

Mariano Rajoy: Majoritatea postărilor pe reţelele de socializare privind Catalonia provin din Rusia

Majoritatea comentariilor pe reţelele de socializare privind criza din Catalonia au provenit din Rusia, a spus miercuri, într-un interviu, premierul spaniol Mariano Rajoy, reiterând îngrijorările privind amestecul rus, informează DPA, potrivit agerpres.

“Într-adevăr, 55% din traficul pe reţelele de socializare a provenit din Rusia, 30% – din Venezuela, şi numai 3% a provenit de la conturi ale unor persoane reale, restul erau programe de tip ‘bot'”, a declarat Rajoy pentru cotidianul italian La Repubblica.

Citeşte şi: Ratko Mladic, ÎNCHISOARE pe VIAŢĂ pentru genocid. A fost evacuat din sala de judecată

Un program de tip ‘bot’ este un software automat care poate produce comentarii online, folosite deseori cu scopul de a ‘trolla’ (a posta online comentarii aleatorii, off-topic sau inflamatorii – n.r.).

Afirmaţiile lui Rajoy vin după ce ministrul său de externe, Alfredo Dastis, i-a informat săptămâna trecută, la Bruxelles, pe omologii săi din UE în legătură cu “dezinformările şi manipulările” ruseşti în privinţa subiectului Catalonia.

“Nu vreau să trag concluzii sau să fac acuzaţii, însă acesta este un fenomen grav şi real”, a spus Rajoy pentru La Repubblica, adăugând că au existat incidente similare şi înaintea alegerilor prezidenţiale din Franţa şi referendumului privind Brexit-ul din Marea Britanie.

Luna trecută, Catalonia a organizat un referendum neautorizat, iar parlamentul regiunii a votat pentru independenţă. Ca răspuns, Rajoy a demis întreaga administraţia catalană, într-o criză constituţională fără precedent.

Citeşte şi: Imagini dramatice cu DEZERTAREA soldatului nord-coreean

Liderul catalan demis Carles Puigdemont şi miniştrii săi au fost inculpaţi pentru răzvrătire şi riscă ani grei de închisoare. Puigdemont s-a refugiat în Belgia şi luptă împotriva extrădării sale, în timp ce alţii au fost arestaţi.

Rajoy a spus că nu poate face niciun comentariu asupra procesului, pentru a respecta separaţia puterilor în stat, şi că este ‘deschis la dialog’ în privinţa unei mai mari autonomii pentru Catalonia, dar că “nu este pregătit pentru ca suveranitatea naţională să fie încălcată”. 

Tags: BelgiaCarles PuigdemontcataloniaMariano RajoymesajerusiaspaniaVenezuela
Categorii: Diaspora