Marii artişti ‘se dau în vânt’ acum după viniluri! Cererea enormă pentru ‘plăci’ provocă o penurie globală

Publicat:

Discurile de vinil sunt formatul fizic cu cele mai mari încasări din industria muzicală, dar fabricarea lor devine o provocare din ce în ce mai mare.

Adele spera să lanseze vara asta al patrulea ei album mult așteptat, 30, dar programul cântăreței a întâmpinat un obstacol neaşteptat – deficitul global de vinil, relatează The Telegraph.


Pe măsură ce artiștii şi-au văzut vânzările de albume fizice în scădere în ultimii ani din cauza creșterii serviciilor de streaming precum Spotify, discurile de vinil de colecție și îndrăgite au cunoscut o renaștere puțin previbilă pentru a deveni o parte cheie a lansărilor de albume.

Vânzările de vinil au crescut cu 108% în SUA în ultimele 12 luni, potrivit Asociației Industriei de Înregistrări din America, dar formatul a căzut acum victima propriului succes.

Producătorii nu au reușit să țină pasul cu cererea în creștere pentru LP-uri vechi, ceea ce a lăsat chiar și cel mai bine vândut star din lume să aștepte la coadă.

„Tipăresc CD-uri și vinil, dar există un termen de 25 de săptămâni”, a declarat cântăreața de la Tottenham pentru BBC Radio 1. „Atât de multe fabrici de vinil s-au închis chiar înainte de Covid, așa că nu le pot imprima nicăieri.”

În primele șase luni ale anului 2021, 19,2 milioane de albume de vinil au fost vândute în SUA, în creștere față de 9,2 milioane în aceeași perioadă din 2020. Marea Britanie a cunoscut, de asemenea, o creștere, raportând o creștere de 16% în primele trei luni ale anului acesta.

Peste un milion de discuri de vinil au fost vândute în Marea Britanie în primele trei luni ale anului, potrivit companiei Official Charts Company. Industria fonografică britanică estimează că anul acesta companiile de muzică vor câștiga mai mult din viniluri decât din CD-uri, pentru prima dată din 1987.

Lăsate să moară odată cu apariția discurilor compacte în anii 1980, discurile de vinil sunt acum formatul fizic cel mai popular și cu cele mai mari încasări din industria muzicală. Pentru mulți fani ai muzicii, deținerea de discuri le oferă o legătură fizică cu arta pe care o iubesc – deosebit de importantă în timpul izolării impuse de pandemie. Pentru alții, este vorba de un sunet mult mai bogat.

Iar Generația Z cumpără chiar mai mult vinil decât milenialii, un sondaj realizat de MRC Data arată că 15% dintre respondenții născuți între 1997 și 2012 spun că au cumpărat discuri în ultimul an.

Afacerea se bazează pe o infrastructură învechită de mașini de presat, dintre care majoritatea datează din anii 1970 sau chiar mai vechi și poate fi costisitoare de întreținut.

Au mai rămas doar câteva fabrici de presare a vinilului în lume și se luptă cu o penurie de PVC, compusul folosit pentru a face vinil, după ce vremea extremă din Texas a forțat fabricile chimice să se închidă. Problemele au fost agravate și mai mult de opririle cauzate de Covid-19. De asemenea, Brexit ar fi întârziat livrările în Marea Britanie de vinil presat în Uniunea Europeană.

„În cei peste 15 ani de când conducem afacerea, timpul mediu de livrare era probabil de aproximativ 14 zile lucrătoare. Dar în acest moment facem eforturi de a onora comenzile la cinci luni pentru vinil negru”, a declarat Eric Mueller, președintele Pirates Press, pentru NPR.

Drept urmare, lansarea albumului Adelei „30” – data de 1 noiembrie – a trebuit să fie stabilită acum șase luni pentru a face vinil și CD-uri realizate la timp.

Dar ‘Adele’s 30 Exclusive White Vinyl’ se află deja pe primul loc cu bestseller-uri pe Amazon în secțiunea CD-uri și viniluri la pre-lansare.

Anterior, Adele, o iubită autodidactă a mediului de modă veche, a ales să-și retragă albumele de pe platformele de streaming timp de șapte luni pentru a-și maximiza vânzările fizice. Fanii cu ochii de vultur ai Adelei vor fi observat propria colecție de viniluri a cântăreței în timpul unui interviu difuzat săptămâna aceasta cu British Vogue din casa ei din Los Angeles.

Există totuși îngrijorări că renașterea ar putea fi în pericol dacă întârzierile ulterioare îi frustrează pe consumatori și artiști. Și pentru mulți muzicieni, în special cei fără suport pentru etichete majore, asocierea cu vinilul a devenit acum o întrebare dacă merită deranjul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori Un scandal de proporții a izbucnit la Saga Festival și...

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.