Marile puteri au creat un teren fertil pentru războaie (Amnesty International)

Publicat:

Comunitatea internaţională a stat şi a privit anul trecut cum “se dezvoltă noi conflicte şi conflicte nerezolvate se adâncesc”, constată organizaţia Amnesty International în raportul său anual care documentează situaţia drepturilor omului în 154 de ţări, transmite marţi dpa, potrivit agerpres.

“În Afganistan, Burkina Faso, Etiopia, Israel/Palestina, Libia, Myanmar şi Yemen, pentru a numi doar o parte din ele, conflictele au provocat încălcări ale drepturilor internaţionale ale omului şi ale dreptului umanitar, pe scară largă”, se arată în raport.


Citeşte şi: Hunter Biden a ajutat la obținerea milioanelor de dolari pentru finanțarea unui program militar de cercetare biotehnologică din Ucraina – Black News

Abuzuri grave împotriva drepturilor omului s-au petrecut fără a fi sancţionate de puterile lumii, subliniază Amnesty.

“În mult prea puţine cazuri s-a întâmplat să vină răspunsul internaţional necesar, în mult prea puţine cazuri s-a făcut dreptate. Dimpotrivă, conflictele s-au extins”, scrie Amnesty.

Organizaţia critică dur ţările occidentale pentru răspunsul dat pandemiei de coronavirus în afara propriilor graniţe, acuzându-le că au fraternizat cu marii producători de vaccinuri şi au exacerbat astfel inegalitatea dintre ţările bogate şi cele sărace.

“Ţări cu venituri mari au acumulat milioane de doze peste cât ar fi putut folosi, unele suficiente cât să-şi vaccineze întreaga populaţie de trei până la cinci ori”, notează AI, deplângând o situaţie “din păcate simptomatică pentru o lume lipsită de busolă morală, care nu mai ştie încotro merge”.

Amnesty critică de asemenea unele ţări bogate, “cum sunt statele membre ale UE, Norvegia, Elveţia şi Marea Britanie”, pentru opoziţia lor faţă de o suspendare temporară a patentelor pentru vaccinurile anticoronavirus.

“Între timp, companiile farmaceutice, susţinute de guverne puternice, au prioritizat din greu livrarea de vaccinuri în ţările cu venituri mari”, consemnează organizaţia pentru drepturile omului.

Citeşte şi: Ucraina neagă că l-ar fi OTRĂVIT pe Abramovici – Black News

Amnesty International ia în vizor şi companiile de social media, susţinând că acestea au asigurat un teren fertil pentru dezinformare de toate tipurile legată de COVID-19.

Raportul denunţă de asemenea situaţia muncitorilor străini din Qatar, care găzduieşte Campionatul mondial de fotbal 2022, precum şi restricţiile din ce în ce mai mari impuse libertăţii de exprimare în numeroase ţări.

Societatea civilă independentă este supusă restricţiilor şi hărţuită în fiecare al doilea stat de pe glob, a mai constatat AI.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Traficul rutier suspendat și mâine în PMAN; Au loc două evenimente sportive

Traficul rutier suspendat și mâine în PMAN; Au loc două evenimente sportive În contextul desfășurării unor competiții sportive, traficul rutier pe bulevardul Ștefan cel Mare...

Spargere la Ambasada Iordaniei la Paris. Un computer cu date sensibile şi alte lucruri furate

Spargere la Ambasada Iordaniei la Paris. Un computer cu date sensibile şi alte lucruri furate Ambasada Iordaniei în Franţa, la Neuilly-sur-Seine, în Hauts-de-Seine, a fost...

Chișinăul a găzduit astăzi ediția aniversară de 10 ani a „Chișinău Kids Marathon 2024”

Chișinăul a găzduit astăzi ediția aniversară de 10 ani a „Chișinău Kids Marathon 2024” Prezent la eveniment, Primarul General, Ion Ceban a i-a felicitat pe...

Kamala Harris, vizită rară la graniţa dintre SUA şi Mexic

Kamala Harris, vizită rară la graniţa dintre SUA şi Mexic Vicepreşedintele american Kamala Harris a făcut o călătorie rară la graniţa dintre SUA şi Mexic,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.