Marile puteri occidentale critică atacurile rebelilor houthi în Arabia Saudită

Publicat:

Statele Unite, Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie au condamnat joi, printr-un comunicat comun, atacurile neîntrerupte ale rebelilor houthi din Yemen, relatează DPA, potrivit agerpres.

De la sfârşitul lui 2014, în Yemen are loc o luptă devastatoare pentru putere între un guvern sprijinit de Arabia Saudită şi rebelii houthi susţinuţi de Iran.


Citește și: Emiratele Arabe Unite vor investi 10 miliarde de dolari în Israel

SUA şi cele patru ţări europene au atras atenţia asupra ofensivei iniţiate luna trecută de rebeli pentru a captura provincia Marib, bogată în resurse energetice, de la forţele guvernamentale, precum şi asupra escaladării atacurilor împotriva Arabiei Saudite.

“Atacul lor hotărât asupra (provinciei) Marib amplifică o criză umanitară deja groaznică”, au transmis ţările citate.

În ultimele săptămâni, Arabia Saudită a fost ţinta unui număr tot mai mare de atacuri cu dronă şi rachete ale rebelilor houthi.

Coaliţia condusă de Arabia Saudită a desfăşurat duminică o serie de atacuri asupra capitalei Sanaa, controlată de rebeli, după ce a interceptat drone şi rachete lansate de houthi. Rebelii au precizat ulterior că au atacat o instalaţie saudită de petrol.

“Eforturile noastre diplomatice reînnoite pentru a pune capăt conflictului din Yemen sunt cea mai bună speranţă pentru oprirea acestui război. Le cerem rebelilor houthi să profite de această şansă pentru pace şi pentru a opri escaladarea” conflictului, se arată în comunicat.

Citește și: UE denunță reforma electorală din Hong Kong și amenință Beijingul cu noi sancțiuni

Rebelii controlează porţiuni mari din nordul Yemenului şi zone în care trăieşte circa 70% din populaţie.

Conflictul de peste şase ani a adus Yemenul, ţară sărăcită, în pragul foametei şi a pus la pământ infrastructura sanitară.

ONU a spus despre situaţia din Yemen că este cea mai mare criză umanitară din lume.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.