X

Marina militară rusă nu va lansa rachete Zircon în cadrul exerciţiilor navale comune cu Africa de Sud şi China

Marina militară rusă nu va lansa rachete hipersonice de generaţie nouă Zircon în cadrul exerciţiilor navale comune cu Africa de Sud şi China, a afirmat miercuri căpitanul Oleg Gladki; el a contrazis astfel o ştire din presa rusă, transmite Reuters, potrivit agerpres

Agenţia TASS informase luna aceasta că o fregată care participă la manevre urmează să efectueze un exerciţiu de tragere cu Zircon. Gladki, care comandă forţele ruse desfăşurate pentru exerciţiu, a precizat la o întâlnire cu presa în apropierea oraşului sud-african Richards Bay că exerciţiile de artilerie planificate nu includ sistemul respectiv de rachete hipersonice.

Citește și :  Iranul impune noi sancţiuni împotriva a peste 30 de persoane şi entităţi din Europa

Guvernul Africii de Sud are legături cu Moscova încă din perioada apartheidului, dar în prezent susţine că are o poziţie neutră faţă de războiul din Ucraina. Exerciţiul militar de zece zile pe care îl găzduieşte în largul coastei de est coincide însă – remarcă Reuters – cu împlinirea unui an de la invazia forţelor ruse pe teritoriul ucrainean şi îngrijorează ţările occidentale.

Odată cu precizarea despre rachetele Zirkon, Gladki a insistat că “exerciţiile pe care le efectuăm astăzi nu au semnificaţii ascunse”.

Rusia, China şi Statele Unite sunt angajate într-o cursă pentru dezvoltarea de arme hipersonice, care sunt considerate o modalitate de a obţine avantaje faţă de inamic din cauza manevrabilităţii şi a vitezei ridicate, de cinci ori mai mare decât cea a sunetului.

Zircon şi planorul hipersonic Avangard, operaţional din 2019, constituie nucleul arsenalului hipersonic rus, pe care preşedintele Vladimir Putin l-a prezentat drept “de neoprit”.

Puterile mondiale îşi dispută şi influenţa în Africa, în contextul tensiunilor internaţionale în creştere din cauza războiului din Ucraina şi a posturii tot mai agresive a Chinei faţă de Taiwan. Mai multe state africane refuză însă să se alinieze cu una din părţi.

Citește și : Inspectori ai AIEA se află în Iran pentru a lămuri ‘ambiguităţile’

Africa de Sud a susţinut că este îndreptăţită să găzduiască exerciţiul naval Mosi II în ciuda preocupării diplomaţilor ţărilor din NATO şi Uniunea Europeană. “Am convingerea că poziţia guvernului Africii de Sud trebuie să fie respectată, la fel ca a celor care sunt de alte păreri”, a afirmat general-locotenentul Siphiwe Lucky Sangweni, comandantul operaţiunilor întrunite sud-africane.

Congresul Naţional African – partidul de guvernământ din Africa de Sud – este apropiat istoric de Rusia, care a susţinut lupta împotriva regimului rasist de apartheid considerat de multe state occidentale aliat în timpul războiului rece. Cei care critică relaţia cu Moscova avertizează însă că menţinerea unor astfel de legături dăunează relaţiilor cu partenerii comerciali importanţi din Occident.

Tags: africamarinaOleg GladkiracheteRichards BayZircon
Categorii: Diaspora