Marine Le Pen ar fi deschisă unei Franțe care PLEACĂ din Uniunea Europeană

Publicat:

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de scrutinul crucial din Franța dintre președintele Emmanuel Macron și rivala sa de extremă dreapta, Marine Le Pen, cea din urmă a dezvăluit că, în ipoteza în care va câștiga președinția pe 24 aprilie, nu va bloca un referendum în stil Brexit pentru ca Franța să se retragă din Uniunea Europeană – o decizie care ar remodela radical Europa, cu ramificații dramatice în întreaga lume.

Ca răspuns la o întrebare adresată de TIME, comentariile ei au reînviat o problemă explozivă care i-a condamnat parțial la președinția anterioară împotriva lui Macron în 2017.


„În cazul unui referendum care este împotriva intereselor fundamentale ale țării, președintele și Adunarea Națională se pot opune, dar nu este cazul unei ieșiri din UE”, a spus Le Pen, referitor la un posibil referendum Frexit sub eventuala ei președinție. Ea a făcut această remarcă în timpul unei întâlniri cu jurnaliştii, în timp ce se afla într-o oprire de campanie în orăşelul înstărit de navetişti de pe Vernon, la o oră vest de Paris. „Francezii își pot reevalua prezența în orice organizație internațională pe care o aleg”, a spus ea.

În 2017, Le Pen, o naționalistă dură, a militat pentru așa-numitul „Frexit”, argumentând că Franța se sufocă în temeiul deciziilor luate de UE și trebuia să se desprindă de blocul celor 27 de națiuni. Chiar și biroul lui Le Pen din Parlamentul European de la Bruxelles – din care era atunci membru aleasă – prezenta afișe care chemau la Frexit, cu mâinile eliberate de lanțuri.

De data aceasta, Le Pen nu a făcut eforturi pentru a scoate Franța din UE – parte a efortului său de a se alinia mai strâns cu alegătorii francezi. Sondajele de opinie arată că majoritatea francezilor sunt în favoarea UE, în calitate de membru, deși un sondaj din februarie realizat de agenția de sondaj IFOP a constatat că aproximativ 63% dintre francezi ar sprijini un referendum pe această temă.

„Frexitul este în afara agendei”, a declarat săptămâna trecută pentru TIME un politician regional al partidului Mobilizarea Naţională (extremă-dreapta) al lui Le Pen, vorbind anonim, spunând că strategia lui Le Pen în calitate de președinte ar fi, în schimb, să slăbească UE, prin alinierea cu alți lideri naționaliști, cum ar fi premierul Ungariei, Viktor Orban, un aliat apropiat al ei, care a câștigat al patrulea mandat în funcție la începutul acestei luni. „Există atât de multe alte țări cu opinii similare în Parlamentul European încât putem că credem că putem schimba U.E. din interior”, a spus politicianul.

Acest lucru, în ochii unor analiști, ar putea schimba radical nu doar UE, ci și NATO. Franța este un membru cheie al ambelor instituții. Macron, în calitate de președinte francez, este actualul membru rotativ al UE, reprezentând țara cu cea mai mare forță militară a Europei – în timp de război.

Martin Quencez, director adjunct la Paris al German Marshall Fund al SUA, a declarat pentru TIME că platforma de campanie a lui Le Pen sugerează că va trece peste deciziile UE în care ea nu crede sau care contravin convingerilor ei, cum ar fi impunerea unor controale stricte la frontieră în jurul Franței și acordarea de preferințe cetățenilor francezi pe piețele muncii; ambele încalcă principiile de bază ale UE. „Este greu de înțeles cum acest lucru nu ar duce la retragerea Franței din UE”, spune Quencez. „Există opţiuni în fiecare situație, pentru a nu implementa decizii ale blocului comunitar dacă este împotriva intereselor Franței”.

Le Pen le-a spus jurnaliştilor marţi că este în favoarea unei „revoluţii prin referendum”, în care cetăţenii francezi ar putea organiza un vot popular pe multe probleme diferite. Aceasta ar fi o pauză dramatică din deceniile în care un puternic președinte francez a stabilit direcții de politică cheie pentru apărare, economie, securitate și relații externe. Deoarece președintele francez îl alege pe primul ministru al Franței, multe decizii politice emană de la Palatul Elysée, inclusiv statutul Franței în Europa și NATO.

Forța lui Le Pen pentru o Europă mai slabă este puternic în contradicție cu Macron, care și-a definit conducerea pe baza mai multor puteri date UE – inclusiv necesitatea unei forțe de apărare europene, pentru a reduce dependența de puterea militară a SUA. Macron a lansat un document de campanie care prezintă 10 motive pentru care alegătorii francezi să-l aleagă în locul lui Le Pen, inclusiv „pentru o Franță puternică într-o Europă independentă”.

Acest lucru a devenit din ce în ce mai urgent în campania electorală, deoarece Macron s-a declarat președinte în timpul războiului, în discuții regulate cu președintele rus Vladimir Putin. Dimpotrivă, campania lui Le Pen din 2017 a fost finanțată parțial printr-un împrumut de la o bancă rusă și, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie, ea a retras un milion de pliante electorale în care se vedea cum că dâ mâna cu Putin, la Moscova.

Marți, în timp ce o mică mulțime de protestatari și admiratori s-a adunat în fața micului hotel din orașul Vernon, unde Le Pen s-a întâlnit cu jurnaliști, doi rezidenți au desfășurat un banner scris de mână, pe care scria „Marine Putin!”, un slogan preluat de unii din mulţime.

„Ucraina este foarte importantă pentru noi”, a spus Antoine Richard, 20 de ani, unul dintre cei doi care ţinea mesajul în văzul lumii. „Dacă Marine Le Pen ar fi câștigat în 2017, cred că am fi participat la crimele lui Putin chiar acum”, a spus el.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Vizita lui Orban la Moscova: Diplomaţia ucraineană denunţă o vizită care nu a fost coordonată cu Kievul

Vizita lui Orban la Moscova: Diplomaţia ucraineană denunţă o vizită care nu a fost coordonată cu Kievul "Referitor la vizita prim-ministrului ungar Viktor Orban la...

O femeie a rămas fără 12 mii euro, încercând să-și salveze fiica dintr-un accident fals

O femeie a rămas fără 12 mii euro, încercând să-și salveze fiica dintr-un accident fals Un tânăr de 18 ani din Ungheni a fost reținut...

Evenimentele Zilei de 6 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 6 iulie în Istorie 6 iulie este a 187-a zi a calendarului gregorian și a 188-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile zilei de...

Horoscop 6 iulie 2024

Horoscop 6 iulie 2024 Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru unii nativi. Leii nu vor să aibă de-a face cu rutina. Vor să încerce...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.