X

Mărire de salarii pentru angajații din mai multe domenii

Mărire de salarii pentru angajații din mai multe domenii

Anul acesta la fel este un an destul de dificil și ne confruntăm în continuare cu dificultăți în economie. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, 25 septembrie. Potrivit oficialului, Guvernul vine să sprijine economia țării și cetățenii prin alocarea sporurilor unice.

„Am identificat surse financiare suplimentare cu ajutorul prietenilor din statele UE. Vom avea un program bine pus la punct pentru a asigura asistență pentru mai multe categorii de cetățeni. Obiectivul nostru este să avem o economie puternică, o economie europeană”, a spus Dorin Recean, transmite Știri.md.

Citeşte şi: Datoriile consumatorilor faţă de Moldovagaz au crescut cu 50% în 2023 – Stiripesurse.md

Prin urmare, Guvernul Republicii Moldova vine cu un pachet de sprijin. Au fost alocați circa un miliard 300 de milioane de lei pentru circa 170.000 de persoane.

352 de milioane de lei vor fi alocați pentru a acoperi cheltuielile energetice la căldură în școli, grădinițe, spitale și alte instituții bugetare.

Va fi alocat un suport pentru domeniul sănătății. Salariile medicilor, a surorilor medicale, infermiere (circa 48.000 de persoane) vor fi mărite cu 15%.

Totodată, va fi alocat un suport pentru domeniul educației. O plată unică pentru profesori de 5.000 de lei. Vorbim de 66.000 de persoane. În plus, circa 35.000 de persoane, non didactice, vor primi o plată unică de 3.000 de lei. Este vorba despre 100.000 de persoane.

„În anul precedent și în acest an avem destul de multe provocări. Vreau să mulțumesc angajaților care asigură siguranța cetățenilor. Vorbim despre poliția Republicii Moldova, IGSU, polițiștii de frontieră, carabinierii. Astfel, peste 10.000 de angajați vor primi o plată unică de 5.000 de lei”, a spus premierul Republicii Moldova.

Mărire de salarii pentru angajații din mai multe domenii

De asemenea, Dorin Recean a declarat că oamenii din teatru și toate instituțiile culturale din subordinea ministerului Culturii, actorii, regizorii, dar și alți angajați din domeniul culturii vor primi cu 1.500 de lei mai mult pe lună.

Recean a mai menționat că pentru a repara și întreține drumurile din țară vor fi alocate 100 milioane de lei.

În cadrul proiectului Satul European, vor fi alocate 300 milioane de lei pentru dezvoltarea regională.

„Va fi alocat un spor și pentru domeniul agriculturii, pentru sprijinirea fermierilor, pentru ca fermierii să devină competitivi. Vom merge în Parlament cu un proiect de lege în acest sens”, a mai spus Dorin Recean. 

Tags: Dorin Receanparlamentsalarii
Categorii: PoliticăSocialȘtirile zilei