X

Mariupol este încă sub controlul forţelor ucrainiene

Conducerea militară ucraineană a informat joi că trupele ruse îşi continuă ofensiva în sud-estul Ucrainei, dar nu şi-au îndeplinit principalul obiectiv în această regiune, şi anume capturarea Mariupol, oraş cu aproape o jumătate de milion de locuitori la ţărmul Mării Azov, transmite EFE, potrivit agerpres.

“Forţele Armate ale Ucrainei continuă să apere cu stoicism anumite fronturi şi să contraatace şi să blocheze forţe ale ocupanţilor în diferite sectoare”, a anunţat Statul Major General ucrainean într-un comunicat publicat pe Facebook.

Citeşte şi: Putin avertiza încă de acum un an despre o luptă ‘TOŢI împotriva TUTUROR’ – Black News

Potrivit armatei ucrainene, trupele rus au lansat ofensive în apropierea localităţilor Novîe Aidar (regiunea Lugansk), Volnovaha şi oraşul Mariupol (regiunea Doneţk).

“Totuşi, nu au reuşit în obiectivul lor principal: capturarea Mariupol şi atingerea frontierelor administrative din Doneţk şi Lugansk”, a transmis conducerea armatei ucrainene.

De cealaltă parte, Ministerul Apărării din Rusia a transmis că miliţiile proruse din provincia separatistă Donbas şi-au consolidat încercuirea asupra oraşului Mariupol.

“Unităţile forţelor armate ale republicii populare Doneţk şi-au consolidat încercuirea în jurul oraşului Mariupol şi au preluat controlul asupra localităţilor Vinogradnoie, Sartana şi Vodianoie”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei ruse, Igor Komaşenkov.

În ceea ce-l priveşte, purtătorul de cuvânt al miliţiilor din Doneţk, Eduard Basurin, a declarat într-un interviu la postul de televiziune rus Rossiia 24 că oraşul, unul dintre cele mai mari porturi din Ucraina, se confruntă cu “grave probleme de aprovizionare cu apă şi electricitate” din cauza asediului.

“Oamenii s-au transformat în ostatici. Sunt ca în lagărele de concentrare, nu pot s-o spun altfel. Iar nenorociţii de militari (ucraineni – n.r.) sunt gardienii”, a susţinut el.

Basurin a denunţat faptul că batalioanele ucrainene ultranaţionaliste Azov şi Pravii Sektor împiedică locuitorii să părăsească oraşul prin coridorul umanitar pus la dispoziţie de proruşi.

“Azov şi Pravii Sektor opresc oamenii, nu-i lasă să iasă prin coridorul umanitar pe care l-am deschis ca să plece civilii. Îi ţin în subsolul unei şcoli din oraş. În aceste momente se află acolo peste 60 de persoane, dintre care jumătate sunt femei şi copii”, a declarat purtătorul de cuvânt al miliţiilor din Doneţk.

În Lugansk, Konaşenkov a susţinut că forţele separatiste proruse au avansat cu sprijinul armatei ruse până la oraşele Krasni Liman, Privolie şi la periferia Severodoneţk.

“Forţele armate ale Rusiei au continuat cu succes ofensiva şi au preluat controlul asupra Chistopolie, Novopoltavka, Jovtnevoie’, a relatat el.

În ceea ce priveşte ofensiva rusă în nord-estul Ucrainei, oficialul rus a anunţat preluarea oraşului Balakleia, oraş cu 30.000 de locuitori situat în regiunea Harkov. Totodată, serviciile de urgenţă ucrainene au informat că în ultimele 24 de ore 34 de civili au fost ucişi în regiune.

În ceea ce priveşte situaţia din jurul Kievului, conducerea armatei ucrainene a raportat că forţele sale au stopat avansul trupelor ruse dinspre nord-est şi est, în apropierea oraşelor Cernigău, Sumî şi Nejina.

Militarii ucraineni au relatat că forţele ruse încearcă să intre în capitala Kiev dinspre nord, cu atacuri în apropiere de Vişgorod, oraş-satelit al Kievului, şi asupra altor aşezări.

Citeşte şi: Putin şi-a pregătit ascunzătoarea! BUNCĂRUL antiatomic în care se presupune că şi-a ascuns familia – Black News

În dimineaţa zilei de joi, Kievul a fost zguduit de o serie de explozii puternice.

Partea rusă a transmis, prin Konaşenkov, că armata rusă a distrus centrul tehnologic al televiziunii din Lisaia Gora, din Kiev, cu arme de înaltă precizie, şi că “nu au existat victime, nici distrugeri la clădiri”.

“De la începerea operaţiunii au fost distruse 1.612 de obiective, printre care 62 de centre de control şi comunicaţii ale armatei ucrainene, 39 de sisteme antiaeriene de tip S-300, Buk M-1 şi Osa, şi 52 de radare”, a spus el, adăugând că forţele ruse au anihilat 49 de avioane ucrainene la sol şi 13 în aer, 606 tancuri şi blindate, 67 de lansatoare multiple, 227 de piese de artilerie şi mortiere şi 53 de drone.

Tags: AzovChistopolieDoneţkharkovIgor KomaşenkovJovtnevoieLisaia GoraLuganskmarea azovMariupolNovîe AidarNovopoltavkaPravii SektorrusiaSartanaucrainaVinogradnoieVodianoieVolnovaha
Categorii: Război in Ucraina