X

Mark Esper dă explicații la Bagdad privind situația trupelor americane retrase din Siria

Ministrul american al apărării, Mark Esper, a sosit miercuri la Bagdad, unde este probabil să i se ceară explicaţii referitoare la intenţiile Washingtonului cu privire la trupele americane care se retrag din Siria pe teritoriul irakian, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Armata irakiană a comunicat marţi că forţele americane care trec în Irak în cadrul retragerii din Siria nu au permisiunea de a rămâne pe teritoriul irakian, unde se pot afla doar în tranzit.

Citește și: Turcia susține că nu mai este NEVOIE de reluarea ofensivei în Siria

După ce Esper a declarat iniţial că trupele în retragere din Siria se vor îndrepta în vestul Irakului pentru a continua lupta împotriva Statului Islamic şi ‘a ajuta la apărarea Irakului’, el a afirmat marţi că Washingtonul îşi propune să-i aducă în cele din urmă pe militari acasă.

La Bagdad, Mark Esper ar urma să se întâlnească cu omologul său irakian, precum şi cu prim-ministrul Adel Abdul Mahdi, şi să discute despre retragerea trupelor americane din Siria şi rolul pe care Irakul îl va avea în această operaţiune.

‘Prioritatea noastră cheie în privinţa Irakului este să încurajăm un stat sigur, stabil, independent’, a declarat un oficial american de rang înalt din domeniul apărării.

Deplasarea lui Mark Esper la Bagdad are loc la o zi după ce Ankara şi Moscova au convenit că vor desfăşura trupe în nord-estul Siriei pentru a-i înlătura pe luptătorii kurzi şi armele lor de la graniţa cu Turcia.

La câteva ore după anunţarea acordului, Ministerul turc al Apărării a afirmat că SUA declaraseră Turciei că retragerea luptătorilor kurzi s-a încheiat din ‘zona sigură’ pe care Ankara o solicită în nordul Siriei.

Acordul ruso-turc convenit la Soci sprijină revenirea trupelor regimului Assad la frontieră, alături de forţe ale Rusiei, în locul americanilor care au patrulat în regiune în ultimii ani împreună cu aliaţii lor kurzi.

Potrivit Pentagonului, administraţia Trump ar avea în vedere păstrarea unui număr de militari în nord-estul Turciei, pentru a proteja câmpurile petrolifere din zonă.

Orice decizie de menţinerea a unor militari americani suplimentari în Irak va fi atent examinată într-o ţară în care Iranul câştigă o influenţă tot mai mare.

Irakul traversează o criză politică, după ce la 1 octombrie au izbucnit proteste, reprimate violent, din cauza şomajului ridicat, a serviciilor publice precare şi a corupţiei.

Citește și: Donald Tusk recomandă statelor UE să accepte amânarea Brexitului

‘Politica irakiană se află într-o situaţie delicată. Nu există sprijin irakian pentru ca ţara să devină principala garnizoană a Statelor Unite în Orientul Mijlociu’, afirmă Jon Alterman, expert în cadrul Centrului de Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS).

Alterman consideră totuşi că Bagdadul nu doreşte să îndepărteze Washingtonul, care a fost un aliat crucial în lupta împotriva Statului islamic în ultimii cinci ani.

Trupele americane retrase din Siria s-ar adăuga celor în jur de 5.000 de militari ai SUA staţionaţi deja în Irak – conform declaraţiilor oficiale -, unde instruiesc forţe locale şi acordă asistenţă pentru a împiedica un reviriment al jihadiştilor.

Tags: Adel Abdul MahdibagdadCentrul de studii strategice şi internaţionale (CSIS)IrakJon AltermankurziMark EspersiriaSUAturcia
Categorii: Sinteze