X

Mark Rutte critică în termeni duri protestele violente din Olanda: ‘Nişte IDIOŢI!’

Premierul olandez Mark Rutte a denunţat luni în faţa presei actele de “violenţă pură” venite din partea unor “idioţi”, o referire la manifestaţiile împotriva noilor restricţii anticoronavirus decise de guvernul său şi care au fost însoţite de violenţe, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Ceea ce am văzut în acest weekend e violenţă pură”, a spus Rute, adăugând că nu va “accepta niciodată ca nişte idioţi” să manifeste violenţă împotriva forţelor de ordine “sub pretextul că sunt nemulţumiţi” din cauza restricţiilor sanitare.

Citeşte şi: Pentagonul intensifică finanțarea programelor sale în Ucraina – Black News

Duminică, în a treia seară consecutiv, în Ţările de Jos au izbucnit tulburări în contextul protestelor antirestricţii, numărul arestărilor în aceste trei zile ridicându-se la 145, potrivit media şi poliţiei.

“Sunt pure explozii de violenţă îndreptate împotriva poliţiştilor noştri, împotriva pompierilor noştri, împotriva celor de pe ambulanţe, nu au nimic de-a face cu o manifestaţie”, a insistat Rutte, citat de RTL Nieuws. “Poliţia şi justiţia vor face totul ca cei aflaţi în spatele acestor lucruri să dea socoteală”, a asigurat el.

Citeşte şi: CDC modifică obiectivele pandemiei de la atingerea imunității de turmă – Black News

Premierul a menţionat că îşi dă “seama că sunt multe tensiuni în societate pentru că ne confruntăm de atâta vreme cu mizeria coronavirusului”. “Ca prim-ministru şi liberal, voi lupta mereu să poată avea loc manifestaţii în această ţară, în cadrul democraţiei noastre, a statului nostru de drept, dar nu voi accepta niciodată ca nişte idioţi să recurgă la violenţă pură împotriva celor prezenţi pe teren în fiecare zi pentru a asigura securitatea ţării, sub pretextul că sunt nemulţumiţi”, a spus Rutte.

Tulburările vin după ce săptămâna trecută în ţară a fost instaurat un lockdown parţial pe fondul creşterii infectărilor cu noul coronavirus, restricţiile vizând în special sectorul restauraţiei, care trebuie să închidă la ora 8 seara. Vineri, la Rotterdam, patru manifestanţi au fost răniţi de glonţ după ce poliţia a deschis focul, conform ultimelor estimări. Sâmbătă seara, la Haga, cinci poliţişti au fost răniţi în ciocniri cu manifestanţi care au aruncat pietre şi artificii şi au incendiat biciclete.

Tags: coronavirusHagaMark RutteolandapandemieprotesterestricțiirotterdamȚările de JosViolente
Categorii: Externe