X

Maroc: Manifestaţii ale elevilor împotriva menţinerii orei de vară

Mii de elevi au mărşăluit luni către Parlamentul Marocului din Rabat pentru a protesta împotriva menţinerii orei de vară (GMT+1), măsură care a provocat confuzie şi nemulţumire, relatează AFP, potrivit Agerpres.

‘Oamenii doresc schimbarea orei’, ‘Schimbare, schimbare’, au scandat tinerii demonstranţi, care au plecat de la şcolile lor din diferite cartiere din Rabat şi din zone învecinate pentru a merge către Parlament.

Citește și : Juncker se declară „preocupat în mod moderat” de relaţia Italiei cu Uniunea Europeană

Manifestaţii de acelaşi gen au avut loc timp de mai multe zile în diferite oraşe din Maroc. Ele au fost organizate după decizia guvernului, luată pe 26 octombrie spre surpriza generală, de a anula revenirea la ora de iarnă.

Moartea unui elev de 13 ani vineri într-un accident de circulaţie pe marginea unei demonstraţii din Meknes (centru) a alimentat sentimentul de revoltă, potrivit mass-media locale.

Scopul menţinerii orei de iarnă este ‘evitarea schimbărilor aduse de mai multe ori pe parcursul anului şi repercusiunile acestora la mai multe niveluri’, potrivit executivului.

Luată în ultimul moment fără dezbatere sau consultare, această decizie guvernamentală a provocat confuzie şi nemulţumire, în condiţiile în care ora s-a schimbat automat la aparatele electronice, companiile aeriene neputând anticipa impactul asupra planurilor de zbor, iar părinţii elevilor au fost indignaţi să-şi vadă copiii plecând la şcoală înainte de răsăritul soarelui.

Confruntat cu nemulţumiri, Ministerul Educaţiei a decis vineri modificarea programului şcolilor ‘în funcţie de particularităţile regionale’.

Citește și : Siria: Regimul de la Damasc extinde perioada pentru revendicările de proprietate post-război

Marocul a introdus schimbarea orei în 2008, cu scopul de a reduce consumul de energie, aşa cum au făcut şi multe ţări europene. Comisia Europeană a propus de curând renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa în 2019, oferind statelor membre libertatea de a decide odată pentru totdeauna dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

Tags: eleviGMT+1Marocrabat
Categorii: Diaspora