X

Marocul a destructurat o celulă teroristă

Autorităţile marocane au anunţat luni dezmembrarea unei celule a grupării jihadiste Stat Islamic (SI), din care făceau parte patru persoane, transmite AFP, potrivit agerpres.

Suspecţii, cu vârste cuprinse între 20 şi 27 de ani, printre care un fost deţinut pentru un caz de terorism, sunt acuzaţi de ‘propagandă’ şi ‘incitare la desfăşurarea de operaţiuni teroriste în Maroc’, a precizat Ministerul de Interne de la Rabat.

Citeşte şi: Cuvântul Londrei ar putea pierde din valoare asupra politicii de securitate şi apărare a UE

În cadrul operaţiunii desfăşurate de Biroul central de investigaţii judiciare (BCIJ) în oraşele marocane Casablanca, Kénitra (ambele în vest), Fes (centru) şi Midar (nord), au fost confiscate ‘echipamente electronice, o uniformă militară şi cărţi care fac apologia gândirii extremiste’, adaugă sursa citată.

Membrii acestei celule aveau ‘legături cu combatanţi din zona irakiano-siriană pentru a beneficia de expertiza lor în fabricarea de bombe’, a menţionat Ministerul de Interne marocan.

Vezi şi: Ciocniri violente între palestinieni şi israelieni înainte de deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim. Nouă oameni au fost ucişi – VIDEO

Marocul a fost scena unor atacuri la Casablanca, în 2003 (33 de morţi), şi la Marrakech, în 2011 (17 morţi).

În ultimii ani, legislaţia antiteroristă din Maroc a fost consolidată şi au fost pronunţate zeci de pedepse cu închisoarea pentru acuzaţii de terorism. Autorităţile marocane anunţă frecvent dezmembrarea unor ‘celule teroriste’. Bilanţul oficial arată că anul trecut au fost neutralizate nouă astfel de celule, faţă de 21 în anul 2015.

Tags: Biroul central de investigaţii judiciare (BCIJ)CasablancaFesKénitraMarocmidarrabatStat Islamic (SI)
Categorii: Știrile zilei