Marocul îşi redeschide ambasada în Irak după 18 ani de absenţă

Publicat:

Ministrul afacerilor externe marocan a redeschis sâmbătă la Bagdad ambasada Marocului în Irak după 18 ani de absenţă, în cadrul unei deplasări “istorice” care marchează începutul unei “cooperări consolidate”, informează AFP, potrivit agerpres

Ambasada Marocului la Bagdad îşi închisese porţile în 2005, iar cancelaria fusese transferată în Iordania din cauza “degradării condiţiilor legate de securitate” în Irak, potrivit Ministerului Afacerilor Externe marocan.


Citește și : China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19

Irakul a cunoscut aproape două decenii de conflicte şi violenţe sângeroase după invazia declanşată de SUA pentru a-l înlătura de la putere de Saddam Hussein în 2003, aminteşte AFP.

Primit sâmbătă de şeful diplomaţiei irakiene Fouad Hussein, omologul său marocan Nasser Bourita a apreciat în timpul conferinţei de presă că redeschiderea ambasadei este un “semnal puternic” ce ilustrează “încrederea Marocului în noul Irak”.

În toamna lui 2005, doi angajaţi marocani ai ambasadei fuseseră răpiţi de ramura irakiană a Al-Qaida, apoi daţi dispăruţi, dramă ce provocase o puternică emoţie în Maroc.

Însă după ani de violenţe confesionale şi de ascensiune a grupărilor jihadiste, Irakul a revenit la în ultimii ani la normalitate.

Bourita a salutat o “vizită istorică”, amintind că aceasta este “prima a unui ministru al afacerilor externe (marocan) după circa o sfert de secol”.

Evocând începutul unei “noi ere” în relaţiile dintre cele două ţări, Hussein a spus la rândul său că vrea să încurajeze “cooperarea comercială şi economică în toate domeniile”, în condiţiile în care relaţiile economice sunt în prezent “aproape inexistente” între Maroc şi Irak.

Citește și : Facebook şi Instagram îşi redeshid ‘porţile’ pentru Donald Trump

Ministrul irakian a exprimat de asemenea “sprijinul Irakului pentru unitatea teritorială a Regatului Maroc şi pentru eforturile ONU menite să găsească o soluţie definitivă în problema Saharei” occidentale, teritoriu disputat de Maroc şi Frontul Polisario.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.