X

Martin Schulz cere partidului său să dea ”undă verde” negocierilor pentru formarea unei coaliţii de guvernare cu Angela Merkel

Liderul social-democrat german Martin Schulz a făcut apel la partidul său duminică să dea ”undă verde” negocierilor pentru formarea unei coaliţii de guvernare cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, relatează agenţia Reuters.

”SPD trebuie – şi va fi – vizibil, auzibil şi recognoscibil ”, a declarat Schulz în cadrul reuniunii delegaţilor social-democraţi la Bonn.

Circa 600 de delegaţi ai partidului s-au reunit într-un congres special la Bonn pentru a dezbate şi a se pronunţa prin vot asupra proiectului liderilor lor de a demara negocieri pentru reînnoirea unei alianţe cu conservatorii cancelarului Merkel, alianţă ce s-a aflat la guvernare din 2013, conform agerpres .

Potrivit DPA, Schulz a respins variata referitoare la alegeri anticipate, estimând că organizarea de ”noi alegeri nu este calea cea bună”.

Citește și : Rebelii talibani au revendicat atacul de la hotelul Intercontinental din Kabul ( Zabiullah Mujahid)

Delegaţii la congresul SPD trebuie să accepte, sau să respingă, rezultatul discuţiilor preliminare cu conservatorii, în cursul cărora s-a ajuns săptămâna trecută la un proiect de program comun cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU), partidul dnei Merkel, şi cu Uniunea Creştin-Socială (CSU), ramura bavareză a CDU, notează la rândul său AFP.

Martin Schulz (62 de ani), comentează Reuters, se confruntă cu reticenţe din partea aripii de stânga şi a tineretului din cadrul SPD, care susţin că partidul ar trebui să se reinventeze în opoziţie, după ce la alegerile din septembrie 2017 a obţinut cel mai slab rezultat al său de când Germania a devenit o republică federală în 1949.

Votul de duminică din cadrul congresului SPD va fi urmărit cu atenţie în afara ţării, deoarece Germania este cea mai mare economie a Europei şi Angela Merkel a avut mult timp un rol de prim-plan în problemele economice şi de securitate ale continentului.

”Fără SPD, nu vor exista demersuri îndrăzneţe pentru viitorul Europei”, a afirmat Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European. ”Depinde de noi”, a adăugat el.

Tags: alegeri anticipateAngela Merkelbonncoaliţii de guvernaregermaniaMartin SchulzSPD
Categorii: Diaspora