X

Martin Shkreli, „cel mai detestat om din SUA”, condamnat la închisoare pentru fraudă

Martin Shkreli, „cel mai detestat om din Statele Unite”, a fost condamnat vineri la 7 ani de închisoare pentru fraudă, scrie New York Times.

În vârstă de 34 de ani, Shkreli este supranumit „pharma bro”, după ce a crescut preţul unui medicament folosit în tratarea infecţiei cu HIV cu 5000%, în 2015, potrivit news.ro .

El a fost condamnat vineri – independent de acest caz – după ce, anul trecut, fusese declarat vinovat de fraudă.

Citește și : Patru protestatari au fost arestați după ce au escaladat un balcon al ambasadei Iranului din Londra

Iniţial, procurorii au cerut o condamnare cu cel puţin 15 ani de închisoare.

Condamnarea lui are legătură cu implicarea sa în compania farmaceutică Retrophin, pe are a fondat-o în 2011, şi cu două fonduri pe care le-a condus. În august 2017, el a fost condamnat pentru trei din opt capete de acuzare.

„Nu am fost niciodată motivat de bani”, a spus Shkreli, vineri. Declaraţia şi-a prezentat-o cu lacrimi în ochi. „Am vrut să îmi cresc reputaţia. Sunt aici din cauza greşelilor tâmpite şi neglijente pe care le-am făcut”.

La scurt timp după pronunţarea verdictului, avocaţii lui au sugerat că el nu va fi trimis la închisoare. Ei au declarat că Shkreli a returnat banii investitorilor, ceea ce înseamnă că nu au existat pierderi financiare – o variabilă importantă în determinarea sentinţei.

Judecătoarea Kiyo A. Matsumoto a respins acest argument şi a dispus că Martin Shkreli va trebui, în plus, să plătească 7,36 de milioane de dolari statului, pentru a acoperi frauda. Mai mult, ea a autorizat guvernul să confişte acţiunile lui Shkreli, inclusiv un album Wu-Tang Clan şi un Picasso, dacă nu va putea plăti suma.

Unicul exemplar al albumului „Once Upon a Time in Shaolin” a fost, aparent, cumpărat de antreprenor cu 2 milioane de dolari.

Înainte de audierea de vineri, jurdecătoarea a primit mai multe scrisori din partea unor susţinători ai lui Martin Shkreli, care au spus că el a fost un copil sclipitor şi studios, consumat de faima dată de internet.

Tags: condamnarefraudainchisoareMartin ShkreliStatele Unite
Categorii: Știrile zilei