Mărturii ale femeilor din Ucraina care au luat locul bărbaților în minele din estul țării: ‘Te obișnuiești repede!’

Publicat:

Mărturii ale femeilor din Ucraina care au luat locul bărbaților în minele din estul țării: ‘Te obișnuiești repede!’

Femeile din Ucraina se orientează către locuri de muncă tradițional masculine, precum lucrul în mine, în contextul penuriei de forță de muncă în creștere după plecarea bărbaților la război, relatează The Guardian, care citează mărturiile unor ucrainene.

Invazia lui Vladimir Putin, care a forțat sute de mii de bărbați ucraineni să slujească pe front a împins femei precum Ludmila Vașkatova să lucreze în subteran pentru a supraviețui. Situația ei nu e unică. Și alte femei au fost silite să preia posturi ocupate anterior de bărbați pentru a menține funcțională economia țării, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Așteptând în fața unui lift industrial din epoca sovietică, pregătită să coboare la circa 600 de metri în adâncime pentru o tură istovitoare de șase ore la o mină de cărbune din estul Ucrainei, Vașkatova nu dă semne de nervozitate.

„Sunteți așteptați acasă”, avertizează un semn, reamintind pericolele ce însoțesc munca într-o mină situată pe linia frontului, în orașul Pokrovsk, puternic bombardat.

„La început, a fost înfricoșător să cobor sub pământ, dar te obișnuiești repede”, a mărturisit Vașkatova, în vârstă de 49 de ani, în timp ce pe lângă ea treceau muncitori ieșind din schimbul de noapte, cu fețele înnegrite de praful de cărbune.

Aproape trei sferturi dintre angajatorii ucraineni s-au plâns de deficitul de forță de muncă, potrivit unui studiu recent, iar la Kiev intervalele dintre trenurile de metrou s-au mărit, după ce a fost mobilizați până la 10% din bărbații apți de muncă. De pildă, la nivel național, există un deficit de 30% de șoferi de autobuz.

De la profesoară la miner

Fostă învățătoare într-un sat din estul regiunii Donețk, Vașkatova și-a pierdut locul de muncă anul trecut, când bombardamentele rusești i-au forțat elevii să treacă la învățământul online.

Căutând pe internet, a văzut pe Facebook un anunț de la Metinvest, cel mai mare producător de oțel din Ucraina, ce căuta muncitori care să opereze utilaje la mina din Pokrovsk.

„Salariul este bun și stabil, lucru rar în zilele noastre”, a spus ea.

„Am fost profesoară, iar acum sunt din nou studentă. Este un proces interesant”, a relatat Vașkatova, adăugând că mai are câteva săptămâni de instruire înainte de a putea opera utilajele fără supraveghere.

Pentru a permite femeilor să lucreze în subteran, guvernul ucrainean a abrogat o lege care le interzicea femeilor să lucreze în condiții „dăunătoare sau periculoase”.

Unele femei din Ucraina au primit de această oportunitate cu brațele deschise, după ce locurile de muncă din regiunea devastată de lupte s-au împuținat dramatic.

În zgomotul vagoanelor și zumzetul mașinilor din rețeaua labirintică de tuneluri întunecate și prăfuite, Marina Vihrevna, în vârstă de 50 de ani, șade alături de un grup de muncitori.

După 30 în care a lucrat la suprafață, sortând cărbune uscat, ea a salutat oportunitatea oferită de război de a se reorienta profesional ca inspector de control al calității în subteran.

Salariul ei s-a dublat la 19.000 de grivne (360 de lire sterline), iar odată cu afluxul de angajate, s-au format legături de camaraderie. „Cred că este grozav să se alăture mai multe femei. Fetele se susțin una pe cealaltă”, a spus Vihrevna.

Ea a adăugat că prietenele ei au fost inițial surprinse când le-a povestit despre jobul ei, dar de atunci au început să întrebe de posturile disponibile.

Ucraina are a șasea cea mai mare rezervă de cărbune din lume, dintre care 90% în regiunea Donbas, unde mineritul este de multă vreme colacul de salvare pentru multe localități și orașe.

Bărbații au plecat pe front

Aproape toți angajații de la mina din Pokrovsk, un oraș cu o populație antebelică de aproximativ 61.000 de locuitori, are o rudă care luptă să apere țara.

Violetta Loevska, în vârstă de 21 de ani, care a început recent să lucreze într-un post ce presupune măsurarea nivelului de metan, a spus că a considerat de „datoria” ei să o mențină în funcțiune, mai ales după ce unchiul ei care lucra la mină a fost trimis pe front.

„Toată lumea înțelege că pur și simplu nu au mai rămas suficienți  bărbați. Dacă noi nu lucrăm aici, cine o va face?” a observat ea.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

În mină, a subliniat Loevska, genul nu contează, respingând noțiunea de stigmatizare în jurul preluării unor roluri tradițional masculine.

„Știam foarte bine la ce mă înham. Femeile pot face treaba la fel de bine ca și bărbații. Tot ceea ce contează este menținerea siguranței altor mineri”, punctează ea.

Industriile muncitorești, puternic dominate de bărbați, precum mineritul, transporturile și construcțiile sunt extrem de afectate de mobilizarea pe front. Se preconizează că aceste sectoare vitale se vor confrunta cu o rărire și mai mare a forței de muncă după decizia președintelui Volodimir Zelenski de a scădea vârsta de recrutare la 26 de ani.

Însă, în est, deficitele sunt acute, multe familii fugind în străinătate sau refugiindu-se în  vestul Ucrainei, mai ferit de război.

De la începutul războiului, 915 din cei 6.578 de muncitori de sex masculin de la mina Pokrovsk a Metinvest s-au alăturat forțelor armate, în timp ce alții au părăsit regiunea, a explicat Serhii Stepanenko, șeful departamentului de resurse umane.

Stepanenko a precizat că aproximativ 30 de femei au fost angajate până acum, în timp ce altele au început să lucreze în logistică și transport.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO// Două furturi într-o zi. Poliția a prins hoțul de la Râșcani

VIDEO// Două furturi într-o zi. Poliția a prins hoțul de la Râșcani Un bărbat de 40 de ani din capitală a fost reținut de...

Instruiți să detecteze armele de foc și munițiile cu raze X

Instruiți să detecteze armele de foc și munițiile cu raze X Reprezentanți din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău de comun cu cei...

Nordul țării scapă de caniculă. La sud și centru rămâne în vigoare Codul galben și portocaliu

Nordul țării scapă de caniculă. La sud și centru rămâne în vigoare Codul galben și portocaliu Canicula scade din intensitate. Meteorologii au actualizat alertele. Respectiv,...

Atenție! Vin alte intemperii peste Moldova. Este emisă avertizare Cod galben

Atenție! Vin alte intemperii peste Moldova. Este emisă avertizare Cod galben După mai multe zile de foc, urmează ploi, furtuni și grindină. A fost emisă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.