X

Mașinile fugarului condamnat Ilan Şor nu sunt la mare căutare, chiar dacă au fost scoase la licitație

Mașinile fugarului condamnat Ilan Şor nu sunt la mare căutare, chiar dacă au fost scoase la licitație

A eşuat prima încercare a statului de a vinde două maşini ce au aparţinut fugarului condamnat Ilan Şor. Şi asta pentru că niciun doritor nu s-a înscris la licitaţie. Executorul judecătoresc crede că potenţialii cumpărători nu vor să se asocieze cu imaginea lui Şor. Următoarea licitaţie ar putea avea loc la începutul lunii august, scrie tvrmoldova.md.

La vânzare au fost scoase două automobile confiscate de la oligarhul fugar. Cea mai scumpă este un Bentley Continental, produs în 2010.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Aceasta este una dintre mașinile lui Ilan Șor care a fost scoasă la licitație. Automobilul a fost evaluat la prețul de aproape două milioane de lei. Pentru ca prima licitație a picat, prețul de start va fi cu 20 la sută mai mic.”

Citește și: Mai multă protecție socială pentru veteranii de război

Un alt automobil, model GAZ, trebuia să fie vândut la licitaţie iar preţul de start era de peste 280 de mii de lei.

ROMAN TALMACI, executor judecătoresc: „ Prea multă publicitate despre persoană, la fel, este un impediment. Cunoaştem cine este debitorul şi nu fiecare vrea să-şi lege soarta de bunurile precedentului debitor.  Faptul că urmează să fie prezentată o declaraţie a provenienţei sumelor financiare, desigur că este un impediemnt care duce la scăderea preţului şi neatractivitatea bunului.”

Potrivit legii, la a doua licitaţie scade cu 20% preţul bunului scos la vânzare. Totuşi, Banca de Economii, aflată în proces de lichidare, poate cere ca cele două maşini să treacă în proprietatea ei, pentru a acoperi o parte din prejudiciul cauzat de acţiunile ilegale ale lui Ilan Şor. Deocamdată, executorul judecătoresc nu a primit nicio astfel de cerere aşa că următoarea licitaţie va fi anunţată la sfârşitul săptămânii viitoare şi se va desfăşura după 15 zile de la publicarea anunţului în Monitorul Oficial.

ROMAN TALMACI, executor judecătoresc: „Atunci când se vând bunuri la licitaţie publică, prin lovitură de ciocan, nu întotdeauna se găsesc cumpărători. Mai mult ca atât, procedura este anevoioasă din alt considerent. Şi anume această procedură urmează să fie confirmată de către instanţa de judecată.  Executorul judecătoresc poate expune la licitaţie până valoarea bunului va fi la 50 de procente din preţul de evealuare din start.”

Cele două automobile ale lui Ilan Șor au fost scoase la licitație pe 21 iunie, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Chișinău. Amintim că, la sfârșitul lunii iulie 2023, a început procedura de recuperare a sumei de peste cinci miliarde de lei în beneficiul Băncii de Economii. Banii ar trebui să fie luați de la Șor după ce Curtea de Apel l-a condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarul Frauda bancară. Procuratura Anticorupție anunţa că, în prezent, sunt puse sub sechestru bunuri ale fugarului în valoare de peste 580 de milioane de lei.

Tags: Ilan ŞorlicitatieMașinile
Social