Măşti şi pistoale la 67 de ani de la armistiţiul semnat între cele două Corei

Publicat:

Cele două Corei au aniversat luni separat împlinirea a 67 de ani de la armistiţiul încheiat în 1953: la Phenian, liderul Kim Jong Un a fost înconjurat de generali care şi-au agitat pistoalele, la Seul a avut loc o ceremonie cu respectarea măsurilor impuse de epidemia de COVID-19, potrivit AFP şi agerpres.

Încetarea focului din 1953 a marcat totodată începutul separării între cele două ţări şi a milioanelor de familii de o parte şi de alta a Zonei Demilitarizate.


Citeşte şi: Un autobuz a căzut într-o prăpastie din Vietnam! Cel puţin 15 oameni au murit!

La Phenian, capitala Coreei de Nord, Kim Jong Un a distribuit pistoale comemorative la zeci de generali şi ofiţeri care i-au jurat credinţă, a anunţat media oficială nord-coreeană.

În fotografii, ofiţerii apar în rânduri strânse şi fără măşti de protecţie, în pofida semnalării în cursul weekendului a primului caz de COVID-19 în Coreea de Nord. Autorităţile acestei ţări izolate au asigurat timp de câteva luni că au reuşit să se ţină la distanţă de pandemie.

La Seul, capital Coreei de Sud, zeci de veterani, purtând mască şi păstrând distanţarea fizică, au participat la o ceremonie care le-a omagiat eforturile, intitulată “Zile de glorie”.

Pe un ecran mare au fost proiectate imagini cu reconstituirea conflictului, pe alocuri fiind intercalate interviuri cu veterani străini şi mesaje de sprijin din partea actualilor lideri ai unor ţări care au susţinut Sudul în timpul conflictului, între care preşedinţii american Donald Trump şi francez Emmanuel Macron.

Declanşat în 25 iunie 1950 când Nordul comunist a invadat Sudul, susţinut de SUA, războiul a făcut mai multe milioane de morţi. Bunicul lui Kim Jong Un şi lider nord-coreean la vremea respectivă Kim Ir-Sen dorea să reunifice atunci cu forţa peninsula divizată de Uniunea Sovietică şi SUA la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Citeşte şi: Este OFICIAL! SUA au rămas fără consulatul din Chengdu – VIDEO

Forţele Nordului erau susţinute de China şi URSS împotriva forţelor Sudului şi a unei coaliţii a ONU, condusă de SUA. Încetarea focului a fost declarată la 27 iulie 1953, dar nu a fost urmată niciodată de semnarea unui tratat de pace real.

La Phenian, Războiul Coreei, numit şi “Gloriosul Război de Eliberare a Patriei”, este considerat o victorie.

De atunci Coreea de Nord şi-a creat un arsenal nuclear, necesar – potrivit ei – pentru a descuraja o invazie americană, dar care i-a atras un val de sancţiuni internaţionale, notează AFP. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului SAGA festiva se va desfăşura de vineri până duminică, la Romaero. Harta festivalului, care...

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație Grecia își întărește echipele de pompieri în această...

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni miercuri la Astana...

Tauber va fi apărată în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Șor de un singur avocat

Tauber va fi apărată în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Șor de un singur avocat Marina Tauber va fi apărată în dosarul privind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.