X

Matt Hancock ‘l-a ţinut în BEZNĂ’ pe BoJo cu privire la succesul vaccinurilor

Matt Hancock a omis să-i spună lui Boris Johnson despre un studiu major de sănătate publică din Anglia (PHE) care arată eficacitatea vaccinurilor împotriva variantei indiene sau delta în timpul unei întâlniri cheie pentru a decide dacă extinderea restricțiilor Covid, după cum dezvăluie The Telegraph.

Telegraph anunţă că ministrul britanic al Sănătăţii știa despre datele PHE cu trei zile înainte ca „quad-ul” a patru miniștri superiori, condus de către prim-ministru, să se întâlnească duminica trecută pentru a decide dacă amână redeschiderea planificată pentru 21 iunie până la 19 iulie.

Cu toate acestea, mai multe surse care cunosc dedesubturile acestei întâlniri au declarat că Hancock nu a fost ridicată deloc această problemă și nici nu a fost discutată deloc în timpul şedinţei.

Datele nu au fost nici măcar incluse în mapa documentelor de informare date premierului Johnson, cancelarului Rishi Sunak şi lui Michael Gove, înainte de întâlnire.

Dezvăluirea-bombă crește posibilitatea ca liderii UK să fi optat pentru ridicarea restricțiilor de luni dacă ar fi fost la curent cu studiul, care a arătat că atât vaccinurile AstraZeneca, cât și vaccinurile Pfizer au fost mai eficiente în prevenirea spitalizării cazurilor cu varianta delta, decât au fost împotriva tulpinilor anterioare.

Tot scandalul vine după ce săptămâna trecută BoJo l-a numit pe Hancock ‘fără speranţă’ în legătură cu tratarea pandemiei anul trecut.

Sâmbătă seară, seniorii conservatori s-au întrebat dacă secretarul pentru sănătate l-a „împins” pe prim-ministru să extindă măsurile actuale.

Dezvăluirea va alimenta cererile de ridicare a măsurilor pe 5 iulie – la jumătatea drumului înainte de 19 iulie, la care Johnson a spus că guvernul ar putea decide să le ridice devreme.

Un ministru al Cabinetului a insistat că trebuie să existe acum o „decizie politică” care să permită întreprinderilor să funcționeze din nou pe deplin din cauza îngrijorărilor cu privire la daunele grave aduse economiei cu relativ „puține beneficii”.

Sâmbătă seara, Steve Baker, vicepreședintele Grupului de recuperare Covid al parlamentarilor conservatori, a declarat: „Fie Matt Hancock a crezut că aceste date sunt nesemnificative, fie a crezut că ar trebui să nu fie dezvăluite primului ministru și altor miniștri-cheie.

“Oricum ar fi, mintea se uită la conversația care trebuie acum necesară cu primul ministru și sunt încrezător că va fi o chestiune de interes pentru colegii mei din comisiile selectate relevante. Dacă Matt Hancock a refuzat în mod deliberat informații relevante, ce a încercat el să câștige? A prim-ministrul sărit din schemă? ”

Un purtător de cuvânt al Departamentului Sănătății a negat faptul că Hancock l-ar fi „eludat” pe primul ministru.

Se spune că miniștrii superiori sunt furiosi cu modul în care a fost gestionat procesul decizional. Surse apropiate membrilor „quadului” au mai spus că nu li s-au oferit explicațiile obișnuite care însoțesc modelarea de către oamenii de știință Sage prezentate la ședință, care au arătat că o redeschidere din 21 iunie ar duce la o reapariție mare a internărilor în spitale.

O sursă apropiată „quad-ului” a spus: „Li s-au prezentat datele [Sage] fără ipotezele pe care se bazează.” S-a spus că membrii quadului sunt „foarte enervați”. Cererea a fost respinsă de alte surse guvernamentale.

The Telegraph transmite că Hancock a fost informat despre concluziile generale ale datelor joi, 10 iunie, înainte ca PHE să transmită analiza scrisă ministrului de sănătate sâmbătă, 12 iunie.

În acea sămbătă, Johnson a găzduit o scurtă întâlnire virtuală a quad-ului de la summit-ul G7 din Cornwall, înainte de întâlnirea mai lungă de după întoarcerea sa la Downing Street a doua zi.

Cu toate acestea, prima notificare pe care ‘no 10’ a primit-o cu privire la rezultate a fost trimisă într-un e-mail către asistenți, în jurul orei 15:00, duminică, 13 iunie, cu puțin înainte de ședința din acea seară în care miniștrii au decis să extindă restricțiile.

Surse din discuții au declarat că un e-mail trimis atât de aproape de ora întâlnirii nu a însemnat o încercare semnificativă de a-l informa pe BoJo cu privire la date elocvente.

Baker a adăugat: „Trimiterea unui e-mail atât de târziu este un act de opoziție. Este genul de lucruri pe care le facem parlamentarilor laburişti înainte de a ne prezenta în circumscripția electorală pentru a face campanie. Nu este ceea ce un ministru al Sănătăţii ar trebui să facă primului ministru.”

O sursă guvernamentală a insistat asupra faptului că „datele echivalente” studiului PHE au fost prezentate quad-ului. S-a spus că datele „echivalente” au fost elaborate de Grupul științific de gripă pandemică Sage pentru modelare (Spi-M) și au inclus cifre similare cu concluziile PHE privind eficacitatea vaccinurilor.

“Când s-a luat decizia de întârziere, miniștrii știau că vaccinurile funcționează. De aceea, cumpărăm mai mult timp pentru a obține mai multe persoane vaccinate”, a declarat sursa de mai sus.

Însă datele PHE, care au fost făcute publice abia luni seara după ce Johnson a anunțat întârzierea, s-au bazat pe o analiză a 14.019 cazuri ale variantei delta încă din 4 iunie, analizând internările de urgență ale spitalelor din Anglia.

Acesta a fost descris de PHE drept „descoperiri extrem de importante” care „confirmă faptul că vaccinurile oferă o protecție semnificativă împotriva spitalizării din cauza variantei delta”.

Datele din lumea reală au arătat că vaccinul Pfizer / BioNTech a fost 94% eficient împotriva internării în spital din varianta după o singură doză, crescând la 96% după rapel. Vaccinul Oxford / AstraZeneca s-a dovedit a fi eficient la 71% împotriva internării în spital după o doză, crescând la 92% după administrarea celei de-a doua doze.

Datele au arătat că ambele vaccinuri sunt mai eficiente în prevenirea spitalizării împotriva variantei indiene decât au fost împotriva mutaţiilor anterioare.

Între timp, o analiză separată efectuată de The Telegraph arată că internările în spitale în regiunile cu cele mai mari focare ale variantei delta cresc cu o treime din ritmul din septembrie anul trecut, în timp ce o treime din spitalele din Anglia nu au deloc pacienți Covid.

Săptămânatrecută, Hancock a mai spus parlamentarilor că persoanele care prind virusul petrec acum cu 20% mai puțin timp pe paturile de spital, internarea medie fiind redusă de la 10 la opt zile.

O sursă guvernamentală a spus: „Motivul pentru care avem nevoie de mai mult timp este din cauza transmisibilității crescute a variantei delta, nu din cauza ineficienţei vaccinului”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului Sănătății a spus că orice sugestie potrivit căreia Hancock l-ar fi „eludat” pe Johnson a fost „categoric neadevărată”. El a adăugat: „Informațiile furnizate de PHE au fost împărtășite guvernului înainte de ședință. Analiza și lucrările asupra lucrării științifice au continuat în weekend, înainte de a fi publicate imediat ce au fost gata luni”.

Tags: Boris JohnsonCovidDowning Streetlondramarea britanieMatt Hancockrestricțiivaccin
Categorii: Diaspora