X

Matteo Salvini confirmă că nava Lifeline, cu peste 200 de migranți la bord, nu va fi autorizată să intre într-un port italian

Ministrul italian de Interne Matteo Salvini a confirmat luni, într-o conferinţă de presă, că nava Lifeline, pe care se află 234 de migranţi salvaţi pe mare, nu va fi autorizată să intre într-un port italian, relatează AFP, potrivit agerpres.

Această navă, închiriată de un ONG german cu acelaşi nume, se afla luni în aşteptare în apele internaţionale din Mediterana, la circa 30 de mile marine de coastele Maltei, aceasta fiind cea de-a doua navă de salvare din ultimele săptămâni, după Aquarius, care arată diviziunile existente între statele membre ale UE în legătură cu gestionarea problemei refugiaţilor şi a migranţilor economici.

Citește și : Siria: Mii de persoane s-au refugiat în estul provinciei Daraa în timp ce luptee se intensifică (OSDO)

“Să vedem dacă Europa îşi aminteşte pentru că mai există încă o navă cu migranţi în apele malteze care aşteaptă să fie primită, şi noi reafirmăm că va fi găzduită într-un port care însă nu este italian”, a declarat el pentru presă la întoarcerea dintr-o scurta vizită la Tripoli, în Libia.

Autorităţile de la Roma au refuzat acostarea într-un port italian a navei Lifeline, sub pavilion olandez, şi i-au cerut acesteia să se adreseze Libiei.

Totodată, Matteo Salvini a numit-o luni “ignorantă” pe Nathalie Loiseau, ministrul francez al afacerilor europene, după ce aceasta a afirmat mai devreme că Italia ar trebui să preia nava umanitară Lifeline.

“Ministrul francez este ignorant, în sensul că ignoră situaţia acestei nave care a acţionat ignorând semnalele Gărzilor de coastă italiene şi libiene: este o navă care trebuie confiscată”, a afirmat Salvini, fără a o numi pe Nathalie Loiseau.

Citește și : Franţa: Anchetă preliminară pentru presupusă finanţare ilegală a campaniei a lui Macron

“Sunt surprins de răutatea francezilor, deschiderea portului Marsilia pentru această navă ar fi un gest frumos şi nu vedem de ce ar trebui să sosească în Italia pentru că nu are nimic de-a face cu ţara noastră”, a adăugat el, confirmând că navei nu i se va permite acostarea într-un port italian.

Tags: LifelineMatteo SalviniMediteranamigrantiONG
Categorii: Diaspora