X

Matteo Salvini critică dur Franța: ‘Nu este interesată să stabilizeze Libia’

Vicepremierului italian Matteo Salvini a continuat marţi războiul declaraţiilor dintre Roma şi Paris, spunând că Franţa nu vrea stabilitate în Libia răvăşită de război, deoarece interesele sale energetice din această ţară rivalizează cu cele ale Italiei, potrivit Reuters, transmite și agerpres.

“În Libia, Franţa nu are niciun interes în stabilizarea situaţiei, probabil pentru că are interesele sale petroliere care concurează cu cele ale Italiei”, a spus Salvini la postul de televiziune Canale 5.

Citește și: Cutremure puternice succesive în Indonezia

Relaţiile dintre Italia şi Franţa, care în mod tradiţional sunt aliaţi apropiaţi, s-au tensionat de când partidul de extremă-dreapta Liga şi formaţiunea antisistem Mişcarea 5 Stele au format anul trecut o coaliţie de guvernământ şi au început să îl atace pe preşedintele francez proeuropean Emmanuel Macron.

Luni, ambasadoarea Italiei în Franţa a fost convocată la Ministerul de Externe francez după afirmaţiile făcute de vicepremierul italian Luigi Di Maio, liderul Mişcării 5 Stele, care a acuzat duminică Franţa de “sărăcire a Africii” şi de agravare a crizei migranţilor.

Citește și: ELN cere garanții pentru liderii săi din Cuba

Salvini l-a susţinut pe Di Maio, spunând că Franţa încearcă mai degrabă să extragă bogăţie din Africa, decât să ajute ţările africane să îşi dezvolte propriile economii, şi a evidenţiat Libia, care este într-o criză profundă de când revolta din 2011 susţinută de NATO l-a înlăturat de la putere pe liderul autoritar Muammar Gaddafi.

Tags: Emmanuel MacronfrantaitalialibiaLigaLuigi Di MaioMatteo SalviniMişcarea 5 Steleparisroma
Categorii: Externe