X

Matteo Salvini strânge dovezi pentru a da în judecată echipajul navei Sea Watch 3

Ministrul de interne italian, Matteo Salvini, a declarat că strânge dovezi pentru a da în judecată echipajul navei Sea Watch 3, închiriată de o organizaţie neguvernamentală germană şi navigând sub pavilion olandez, în timp ce tot mai multe voci solicită ca cei 47 de migranţi aflaţi la bord să primească permisiunea de a debarca, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Dispunem de elemente concrete pentru a spune că echipajul şi căpitanul lui Sea Watch 3 au pus în pericol vieţile persoanelor de la bord, nesocotind instrucţiunile precise care le fuseseră date cu mai multe zile în urmă de a le debarca în portul cel mai apropiat, nu în Italia!’, a scris Salvini duminică pe Twitter.

Citește și : Timmermans: Frontiera irlandeză trebuie să rămână deschisă sub orice acord de Brexit

‘Probele vor fi transmise autorităţilor judiciare’, a adăugat el, acuzând căpitanul şi echipajul de ‘crimă şi de dorinţa clară de a-i folosi pe aceşti imigranţi într-o luptă politică’.

Salvini, vicepremier şi liderul Ligii, a refuzat să permită debarcarea în porturile italiene a acestor migranţi, originari mai ales din Africa subsahariană, salvaţi în Mediterana în urmă cu mai bine de o săptămână.

Matteo Salvini a argumentat că nava, care a ancorat în cele din urmă în apropiere de Sicilia, i-ar fi putut debarca anterior pe migranţi în Libia, Tunisia sau Malta.

‘Ministerul de Interne adună elemente pentru a evalua dacă este cazul să depună plângere împotriva întregului echipaj al Sea Watch pentru ajutor dat imigraţiei ilegale’, a indicat instituţia.

Trei parlamentari italieni de opoziţie au reuşit să urce duminică la bordul navei, în pofida interdicţiei oficiale. ‘Vom verifica situaţia de la bord şi continuăm să cerem ca pasagerii şi echipajul să fie autorizaţi să debarce, în conformitate cu dreptul internaţional’, a declarat deputatul de stânga Nicola Fratoianni.

Citește și : Venezuela suspendă expulzarea diplomaților americani

Mai multe ONG-uri, printre care ‘Save the Children’, au cerut Italiei să permită măcar debarcarea celor 13 minori aflaţi pe Sea Watch 3.

În schimb, Matteo Salvini a insistat ca Olanda şi Germania să-şi asume responsabilitatea.

Ministrul olandez pentru imigraţie, Mark Harbers, a declarat sâmbătă că ţara sa ‘nu este obligată’ să găsească o soluţie, dat fiind că Sea Watch 3 a acţionat ‘din proprie iniţiativă’.

Tags: crimadoveziitaliaMatteo SalvinimigrantiSea Watch 3twitter
Categorii: Diaspora