Mattis: SUA poartă consultări cu aliaţii lor europeni privind Tratatul INF

Publicat:

Ministrul american al apărării, James Mattis, a afirmat că SUA poartă consultări cu aliaţii lor europeni privind tratatul de control al armelor, în timp ce ţări membre ale NATO fac apel la Washington să încerce mai degrabă să determine Rusia să se conformeze tratatului, decât să se retragă din el, relatează duminică Reuters, potrivit Agerpres.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat pe 20 octombrie că Washingtonul intenţionează să se retragă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat în 1987 de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi de fostul preşedinte american Ronald Reagan.


Citește și : Rusia a instalat cele mai noi echipamente de luptă electronică „Samarkand” în Kaliningrad şi în Belarus

Washingtonul a invocat drept motiv pentru retragerea din Tratatul INF o presupusă încălcare a documentului de către Rusia, acuzaţie respinsă de către Moscova. Rusia acuză în schimb SUA de ruperea tratatului.

”Purtăm consultări cu omologii noştri europeni, am vorbit despre aceasta cu o zi înainte cu ministrul german al apărării, şi aşa cum am spus, consultările continuă”, a declarat Mattis reporterilor care călătoreau împreună cu el la Praga.

Mattis se va întâlni cu omologul său ceh şi cu premierul Andrej Babis în cursul scurtei sale vizite la Praga.

Potrivit oficialului american, miniştrii ţărilor din NATO se vor întâlni la Bruxelles în decembrie şi acel moment va fi un fel de ”punct culminant”.

Citește și : SUA coboară toate drapelele în bernă după atacul de la Pittsburgh (Trump)

Membri europeni ai NATO au făcut apel joi la SUA să încerce mai degrabă să determine Rusia să se conformeze tratatului, decât să se retragă din el, pentru a se evita o scindare în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, pe care Moscova ar putea s-o exploateze, potrivit unor diplomaţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.