X

Mauritania: Un fost ministru al apărării îşi anunţă victoria în alegerile prezidenţiale

Generalul în retragere Mohammed Ould Ghazouni, fost ministru al apărării, şi-a proclamat duminică victoria în alegerile prezidenţiale din Mauritania, transmite DPA, scrie agerpres.

Ghazouni a fost sprijinit de partidul de guvernământ, iar anunţul victoriei sale a fost întâmpinat cu proteste ale opoziţiei şi cu manifestaţii pe străzile din capitala Noukachott.

Citește și : Primarul destituit al Istanbulului se aşteaptă la ‘un rezultat foarte bun’ în alegeri

Nu s-au înregistrat victime, deşi poliţia a intervenit în mai multe locuri cu gaze lacrimogene şi a folosit bastoanele de cauciuc pentru a dispersa protestatarii care blocaseră câteva străzi cu pneuri aprinse.

Ould Ghazouni, considerat un apropiat al actualului şef al statului, le-a promis duminică susţinătorilor săi că va continua reformele.

Unul din contracandidaţii săi, activistul împotriva sclaviei Biram Ould Abeid, a declarat că victoria proclamată de fostul general este “falsă şi mincinoasă” şi a atras atenţia presei că numărătoarea voturilor nu s-a încheiat.

Opoziţia a acuzat nereguli în procesul electoral de duminică. După numărarea a 97% din buletinele de vot, un oficial din comisia electorală a afirmat, sub rezerva anonimatului, că Ghazouni a obţinut 51,7% din voturi, iar Abeid 18,4%. La alegeri au participat şase candidaţi.

Citește și : Şapte morți după ce o camionetă a intrat în coliziune cu un grup de motociclişti în statul american New Hampshire

Transferul paşnic al puterii ar reprezenta o premieră după câteva decenii în Mauritania, fostă colonie franceză cu circa 3,6 milioane de locuitori. În 1978, 2005 şi 2008 au avut loc lovituri de stat – ultimele două, cu contribuţia generalului Ghazouni. Acesta este considerat un apropiat al preşedintelui în exerciţiu, Mohammed Ould Abdel-Aziz, de asemenea fost general, ajuns la putere în 2008.

Tags: mauritaniaMohammed Ould GhazouniNoukachottprezidenţiale
Categorii: Știrile zilei