X

May: Decizia rămâne aceeaşi: niciun acord, un acord sau niciun Brexit

Premierul britanic, Theresa May, a declarat miercuri că tentativele unor parlamentari de a se folosi de procedurile puterii legislative pentru amânarea momentului Brexit nu rezolvă problema de fond a retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană, transmite Reuters, scrie agerpres.

“Ceea ce am văzut sunt amendamente care încearcă să producă o situaţie în care Articolul 50 este prelungit – asta nu rezolvă problema, va exista întotdeauna un moment de decizie. Decizia rămâne aceeaşi: niciun acord, un acord sau niciun Brexit”, a spus ea în Parlamentul de la Londra.

Citește și : Germania condamnă la ani grei de închisoare un azilant sirian

Deputatul conservator Jacob Rees-Mogg, unul din cei mai cunoscuţi susţinători ai Brexitului, a apreciat că acordul negociat de May ar putea fi reformat pentru a fi votat de cei care se opun prevederilor referitoare la frontiera dintre Republica Irlanda, membră a UE, şi Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit.

Un purtător de cuvânt al Partidului Laburist, principala formaţiune de opoziţie, a avertizat însă că nu vor fi acceptate amendamente minore la acord. “Nimic de genul acordului ei (al Theresei May – n. red.) respins săptămâna trecută de Camera Comunelor nu va trece prin parlament. (…) Oricâte ajustări sau modificări modeste s-ar face, nu vor putea schimba această realitate. Numai dacă se modifică liniile roşii”, a declarat el presei.

La rândul său, un purtător de cuvânt al prim-ministrului a oferit un exemplu de cerere a opoziţiei care nu poate fi îndeplinită. După respingerea acordului de către parlamentarii britanici, liderul laburist Jeremy Corbyn a cerut o înţelegere prin care Regatul Unit să rămână într-o uniune vamală permanentă cu UE. Purtătorul de cuvânt al premierului pe teme politice a arătat că în cadrul unei uniuni vamale Londra nu va putea avea o politică comercială independentă. “Evident, o politică comercială independentă este obiectivul nostru, iar acesta nu este compatibil cu calitatea de membru al unei – sau acestei – uniuni”, le-a explicat el reporterilor.

Citește și : Timmermans: „Backstop-ul” este o linie roşie care nu poate fi negociată cu Londra

Tags: brexitirlanda de nordJacob Rees-MoggMayRepublica IrlandaUEuniunea europeana
Categorii: Diaspora