X

May îi explică lui Trump importanţa acordului nuclear cu Iranul: ‘Este vital pentru securitatea regională’

Acordul nuclear internaţional cu Iranul este de o “importanţă vitală pentru securitatea regională”, i-a declarat prim-ministrul britanic Theresa May preşedintelui american Donald Trump, în timp ce se aşteaptă ca el să ia o decizie dacă SUA va continua să sprijine acordul, relatează miercuri agenţia dpa.

Într-o convorbire telefonică cu Trump, May “a reafirmat angajamentul puternic al Regatului Unit faţă de acord împreună cu partenerii noştri europeni, declarând că este de o importanţă vitală pentru securitatea regională”, a anunţat Downing Street într-un comunicat.

Citeşte şi: Anarhiştii pro-catalani AU PĂTRUNS în Ambasada Spaniei din Atena – FOTO

“Premierul a subliniat că este important ca acordul să fie atent monitorizat şi aplicat în mod corespunzător”, se adaugă în comunicat.

Potrivit comunicatului, cei doi lideri au discutat de asemenea “necesitatea pentru Marea Britanie, SUA şi alţii de a colabora pentru a contracara activitatea destabilizatoare iraniană în regiune”.

Trump este aşteptat să anunţe până pe 15 octombrie o decizie dacă ‘certifică’ sau nu respectarea de către Iran a acordului nuclear.

Potrivit presei americane, Trump va lua această decizie întrucât consideră că acordul, la care s-a ajuns în 2015 după ani de zile de negocieri între Iran şi şase puteri mondiale, nu este în interesul naţional al Statelor Unite.

Citeşte şi: Deveselu, GHIMPELE din coasta Rusiei. Sistemul antirachetă reprezintă o ‘AMENINŢARE directă’

Decizia nu înseamnă că Statele Unite vor renunţa complet la acord, dar ar putea deschide uşa modificărilor, potrivit Washington Post, citând surse neidentificate informate asupra acestor planuri.

Trump a criticat acordul în timpul campaniei prezidenţiale din 2016.

El a declarat recent Adunării Generale a ONU că acordul este “una dintre cele mai proaste şi mai unilaterale tranzacţii în care au intrat vreodată Statele Unite”.

Tags: acord nuclearDonald TrumpDowning StreetIranmarea britanieSUATheresa May
Categorii: Sinteze