X

MEC: Circa 550 de profesori, organizați în 18 comisii, vor evalua testele de bacalaureat

MEC: Circa 550 de profesori, organizați în 18 comisii, vor evalua testele de bacalaureat

Circa 550 de profesori, organizați în 18 comisii, vor evalua testele de bacalaureat. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, sesiunea de bacalaureat se va desfășura în perioada 4 – 21 iunie 2024.

„Profesorii evaluatori au fost propuși de Organele locale de specialitate în domeniul învăţământului, instituţiile de învăţământ profesional tehnic (colegii/ centre de excelenţă), instituţiile de învăţământ superior. Componența numerică a fiecărei Comisii Republicane de Evaluare a fost stabilită în funcție de numărul testelor scrise la disciplina de examen și timpul destinat verificării testelor”, comunică MEC, potrivit realitatea.md.

Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Începând cu 4 iunie, testele rezolvate vor fi verificate în 4 centre republicane de evaluare din municipiul Chișinău, iar pe data de 27 iunie, la centrele de bacalaureat, vor fi afișate rezultatele din sesiunea de bază.

De asemenea, în cadrul ședinței de astăzi, 15 mai, Comisia Națională de Examene a aprobat decizia referitoare la acordarea condiţiilor speciale de examinare unor candidați care susțin examenele naționale de absolvire în anul curent.

Comisia a evaluat în total 83 de dosare depuse de candidați cu diferite tipuri de dizabilități, dintre care 373 urmează să susțină examenul naţional de bacalaureat, iar 46 – examenele naţionale de absolvire a gimnaziului. În majoritatea cazurilor, s-a solicitat mărirea cu cel mult 60 de minute a timpului destinat efectuării lucrării scrise pentru candidații cu deficiențe neuromotorii sau vizuale grave. De asemenea, în multe cazuri a fost solicitată acordarea mai multor condiţii speciale de examinare (de exemplu: timp suplimentar, separarea de un grup mare sau desemnarea unui asistent individual).

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

„Procedurile specifice de examinare a elevilor cu cerinţe educaţionale speciale au fost stabilite în vederea acordării de şanse egale elevilor cu cerinţe educaţionale speciale care au studiat în baza curriculei generale şi care solicită condiţii speciale de examinare la examenele naționale de absolvire a ciclurilor de învăţământ gimnazial şi liceal”, a declarat ministrul Dan Perciun.

Tags: bacalaureatchisinauComisia Naționalăprofesori
Social