Mecanismul Montevideo va propune trei personalități internaționale pentru rezolvarea crizei din Venezuela

Publicat:

Mecanismul Montevideo, propus de Uruguay, Mexic şi Comunitatea Caraibelor (CARICOM) pentru soluţionarea crizei din Venezuela, pregăteşte trimiterea la Caracas a trei personalităţi internaţionale, în scopul identificării unei soluţii paşnice, a declarat luni preşedintele uruguayan Tabaré Vázquez, relatează marţi EFE, potrivit agerpres.

Demersul urmăreşte implicarea secretarului general al Secretariatului-General Iberoamerican (SEGIB), Rebeca Grynspan, a fostului ministru de externe mexican Bernardo Sepulveda şi a fostul şef al diplomaţiei din Ururguay, Enrique Iglesias. ”Sunt trei personalităţi i remarcabile, care nu pot fi suspectate de intenţii politice şi care sunt în căutarea unui rezolvări paşnice şi democratice”, a declarat Vazquez pentru presă, cu ocazia participării la Consiliul de Miniştri din Durazno, oraş situat în centrul Uruguayului.


Citește și: Trump dă un ultimatum armatei venezuelene: ‘Veți pierde totul!

Cele trei personalităţi au fost deja propuse pentru îndeplinirea sarcinilor de mediere în cadrul mecanismului Montevideo, o iniţiativă în patru etape – dialog imediat, negociere, acorduri şi punere în aplicare – prezentată pe 6 februarie.

Totodată, pe 7 februarie a avut loc al Montevideo prima întâlnire a Grupului Internaţional de Contact pentru Venezuela (GIC), din care fac parte UE, Germania, Spania, Franţa, Italia, Portugalia, Olanda, Marea Britanie, Suedia, Bolivia, Costa Rica, Ecuador şi Uruguay. Declaraţia CIG convenită la acea dată menţionează organizarea imediată de noi alegeri prezidenţiale în Venezuela.

Mexic nu s-a asociat acestui demers, argumentând că prin mandat constituţional nu poate sprijini intervenţia politică în alte ţări. Însă în opinia preşedintelui Uruguayului, declaraţia GIC şi mecanismul Montevideo nu constituie abordări divergente, deoarece ambele iniţiative urmăresc utilizarea căii dialogului şi a păcii în criza venezueleană.

Vázquez a reamintit, de asemenea, că în această săptămână GIC va trimite în Venezuela un grup de experţi pentru o vizită tehnică.

Citește și: Doi polițiști egipteni au fost uciși într-o excursie la Cairo

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, şi-a exprimat luni speranţa ca această delegaţie să aibă contacte cu toate părţile relevante, cu intenţia clară de a pregăti şi a crea spaţiul necesar soluţionării democratice şi paşnice a crizei, prin organizarea de noi alegeri prezidenţiale. Miniştrii statelor UE participanţi la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles au discutat despre pregătirea misiunii tehnice a CIG la Caracas şi au condamnat decizia guvernului venezuelean, care nu a permis duminică unei delegaţii de europarlamentari să pătrundă în Venezuela.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.