X

Medalia prezidenţială boliviană a fost furată în circumstanţe care fac obiectul unei anchete

Medalia prezidenţială boliviană, un obiect istoric de preţ ce datează de la întemeierea republicii în 1825, a fost furată în circumstanţe misterioase, a anunţat miercuri Ministerul Apărării, citat de AFP, potrivit agerpres.

Marţi noaptea, ”medalia prezidenţială a fost furată în circumstanţe care fac obiectul unei anchete”, a indicat ministerul într-un comunicat, precizând că ”ofiţerul însărcinat cu securitatea sa a fost arestat şi a fost demarată o anchetă”.

Citește și : Număr record de femei care candidează pentru Congresul american şi posturi de guvernator

Medalia, din aur şi smaralde, este în mod obişnuit păstrată într-o cameră robustă a Băncii Centrale, dar uneori este scoasă şi pusă la dispoziţia preşedinţiei în cadrul unor evenimente oficiale.

Preşedintele bolivian Evo Morales a purtat medalia şi o eşarfă tricoloră, simboluri prezidenţiale, în cadrul unei ceremonii organizate pe 6 august la Potosi, cu ocazia marcării împlinirii a 193 de ani de independenţă a ţării.

Dar, miercuri, preşedintele a apărut fără medalie când a rostit un discurs în cursul unei defilări militare la Cochabamba, în centrul ţării.

”Serviciile de informaţii şi toate instituţiile statului au fost puse la dispoziţia anchetei pentru a-i găsi pe cei vinovaţi de furt în cel mai scurt timp”, se mai spune în comunicatul Ministerului Apărării.

”Este o lovitură dură pentru Republică, pentru Stat”, a reacţionat fostul preşedinte bolivian Carlos Mesa.

Citește și : Venezuela: Mandat de arestare pentru un fost preşedinte al parlamentului

Medalia a fost oferită de către Congres fondatorului noii republici bolivariene (actuala Bolivie) în 1825 şi a fost folosită drept medalie prezidenţială de către Antonio Jose de Sucre, un apropiat al lui Simon Bolivar, încă din 1826.

Pierderea medaliei ”echivalează cu furtul coroanei Reginei Elisabeta a II-a a Angliei”, a deplâns Carlos Mesa.

Tags: ancheteCarlos MesaCochabambaEvo MoralesMedalia
Categorii: Știrile zilei