X

Medalie și 30 000 de euro “Pentru valori europene”, a primit Maia Sandu. Premiul a fost oferit de primarul orașului Timișoara, România

Medalie și 30 000 de euro “Pentru valori europene”, a primit Maia Sandu. Premiul a fost oferit de primarul orașului Timișoara, România

Președinta Maia Sandu a fost decorată cu premiul „Timișoara Pentru Valori Europene”, în valoare de 30.000 de euro. La ceremonia de decernare, șefa statului a subliniat că distincția nu este atât o recunoaștere personală, cât mai ales o apreciere pentru modul în care moldovenii își apără dreptul de a trăi în libertate, pace și democrație, scrie tv8.md.

„Primesc acest premiu ca pe un vot de încredere în capacitatea Republicii Moldova și a cetățenilor săi de a duce până la capăt lupta pentru libertate – o luptă dreaptă, legitimă și necesară pentru viitorul nostru și al întregului continent! Un premiu pentru valori europene este o oportunitate să discutăm despre pericolele asupra acestora și despre cât de ușor le putem pierde. Un război la hotarul nostru părea incredibil acum câțiva ani, dar iată că dreptul internațional a fost încălcat, granițele nu au contat, iar valorile europene, valorile umane au fost călcate în picioare”, a spus Maia Sandu, în discurs.

Președinta a accentuat că în următoarea perioadă, jumătate din populația planetei va participa la alegeri și că e important să optăm pentru „bun simț, curaj, omenie, cinste, adevăr, libertate și pace”.

„Vor fi alegeri la Chișinău, la București, la Washington, se va alege Parlamentul European. De aceste alegeri depinde soarta lumii pentru următoarele decenii și nu cred că sunt cuvinte mari. Și este cazul să ne întrebăm – și politicienii, și cetățenii – în ce lume vrem să trăim? Teoria „politica nu mă afectează” este greșită, pentru că de oamenii pe care îi alegem depinde cum trăim noi și cum vor trăi copiii noștri”.

Sandu a ținut să mulțumească României pentru sprijinul oferit Republicii Moldova:

„Un sprijin necondiționat, frățesc, pentru care vom fi întotdeauna recunoscători. Când ne-a fost mai greu, am putut să ne bazăm pe ajutor la toate nivelurile – mă refer aici la președintele României, la Guvern, la Parlament, la Casa Regală, la societatea civilă, dar și la autoritățile publice locale, precum gazdele noastre de astăzi, din inima Banatului. 

Ne uităm cu admirație la modul în care România a valorificat apartenența la Uniunea Europeană – și privim cu încredere spre viitor, când vom putea la rândul nostru să transpunem calitatea de stat membru în beneficii concrete, reale și tangibile pentru toți cetățenii noștri, indiferent de etnie, de limba vorbită sau de convingerile politice”. 

Președinta Maia Sandu este prima laureată a Premiului „Timișoara Pentru Valori Europene”. În motivarea alegerii, membrii juriului au apreciat „claritatea viziunii sale europene și determinarea cu care o urmărește”.

„Vocea europeană a Maiei Sandu reușește să se audă clar și tare atât acasă cât și în toate capitalele internaționale. A inițiat un amplu proces de reformă și de promovare diplomatică prin care a obținut încrederea partenerilor europeni dar nu numai, că Republica Moldova se află pe parcurs ireversibil spre Uniunea Europeană. Capacitățile sale de comunicare politică, cu un stil uman, limpede și încărcat cu valori, sunt impresionante și o rază de soare într-o Europă care se confruntă cu o acută criză de încredere”, se arată în motivare.

Distincția onorează personalități recunoscute pe plan internațional care, cu determinare, curaj și creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene.

Tags: Maia SandumedalieRomania
Social