Mediatoarea UE cere statelor membre să îşi publice poziţiile şi deciziile

Publicat:

Mediatoarea Uniunii Europene, Emily O’Reilly, a invitat marţi toate cele 28 de state membre să îşi facă publice poziţiile, pentru a fi mai transparente în procesele de decizie în calitate de co-legislatori, relatează AFP, potrivit agerpres.

“E aproape imposibil ca cetăţenii să urmărească discuţiile legislative între reprezentanţii guvernelor naţionale. Această abordare ‘a uşilor închise’ riscă să îi alieneze pe cetăţeni şi să alimenteze opinii negative”, şi-a exprimat regretul Emily O’Reilly, al cărei rol este să ancheteze problemele de proastă administrare în cadrul instituţiilor europene.


Citeşte şi: Partidul Social Democrat german îşi numeşte la conducere pentru prima oară o femeie

Reprezentanţii celor 28 de state membre trebuie să dea socoteală la toate nivelurile procesului de luare a deciziilor, a precizat mediatoarea, inclusiv cele care preced reuniunile la cel mai înalt nivel între miniştri sau şefii de stat şi de guvern, mai exact grupurile de lucru, precum şi consultările între reprezentanţii permanenţi la UE (aşa-numitul COREPER).

Pentru a face acest lucru, mediatoarea recomandă înregistrarea ‘sistematică’ a poziţiei fiecărui stat membru în timpul acestui tip de reuniuni şi ca aceste documente să fie făcute “disponibile într-un mod pro-activ şi într-un interval de timp oportun”.

Citeşte şi: Doi poliţişti din Baltimore, găsiţi vinovaţi de jafuri şi corupţie

Ea a cerut de asemenea stabilirea de criterii stricte pentru clasificarea anumitor documente pentru o publicare ‘limitată’.

Consiliul, care reuneşte cele 28 de state membre, este, alături de Parlamentul European, unul din co-legislatorii din UE. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.