Medicii de la urgență au sărbătorit Ziua Națională a Ambulanței

Publicat:

Medicii de la urgență au sărbătorit Ziua Națională a Ambulanței

Angajații Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) au sărăbătorit sâmbătă, 5 octombrie, Ziua Națională a Ambulanței. Zeci de medici, asistenți medicali, felceri s-au reunit în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” pentru a participa la evenimentul dedicat acestei zile. Mesaje de felicitare le-au adresat președintele Parlamentului, Igor Grosu, și ministra Sănătății, Ala Nemerenco. De ziua lor profesională, medicii de la urgență au primit 21 de ambulanțe noi, informează MOLDPRES. 

Angajații Serviciului medical de urgență s-au arătat mulțumiți de faptul că au o zi dedicată lor și activității pe care o desfășoară – 2 octombrie, această zi fiind instituită anul trecut prin Hotărâre de Guvern.


Citește și: De luni, alegătorii pot solicita votarea cu urna mobilă

Împărtășim sentimentul de bucurie că serviciul medical de urgență are o zi care se numește Ziua Ambulanței din Republica Moldova. Să sărbătorim această zi care vine ca un răspuns al statului, al conducerii de vârf a țării, al societății pentru acest efort care se face în cadrul serviciului zi de zi, 24 din 24, oră de oră. Servicul are o bogăție spirituală – pe parcursul anilor, au fost salvate mii de vieți omenești, a fost întors zâmbetul pentru mii de pătimași și acesta este meritul dumneavoastră”, a declarat în deschiderea evenimentului Iurie Crasiuc, Vicedirector dezvoltare, infrastructură și coordonare serviciu CNAMUP.

Serviciul a fost instituit acum 21 de ani, în urma unei reforme în domeniul sănătății. În această perioadă, urgența medicală a fost organizată pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Autoritățile, potrivit președintelui Parlamentului, Igor Grosu, au acordat o atenție deosebită dezvoltării și modernizării urgenței medicale, astfel încât în ultimii, ani au fost investite miliarde de lei în sistemul de sănătate.

Un mare mulțumesc pentru jertfa dumneavoastră, faceți lucruri extraordinare! Noi cei de alte profesii suntem pe mâinile dumneavoastră, profesia dumneavoastră este de a salva vieți. La mulți ani și la multe-multe realizări frumoase! Planul nostru este să construim în continuare un sistem de sănătate modern, iar, din ce văd eu, atât la Chișinău, dar și în întreaga țară lucrurile se mișcă înainte. Doar în ultimii trei ani s-au investit peste 3 miliarde de lei în renovarea și dotarea spitalelor și au fost cumpărate 206 ambulanțe. Noi împreună trebuie să construim o societate sănătoasă și trebuie să continuăm aceste eforturi fără precedent pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate”, a declarat Igor Grosu.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat că 21 de ambulanțe noi, în valoare de 5 milioane de euro, au fost procurate și transmise serviciilor de urgențe medicale din teritoriu. Ambulanțele au fost distribuite la Anenii Noi, Călărași, Căușeni, Cimișlia, criuleni, ialoveni, Nisporeni, rezina. Strășeni, Ungheni, Drochia, Fălești, Florești. Ocnița, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Cahul – două, Ștefan Vodă și Comrat.

Sunt mândră să mă aflu astăzi în mijlocul dumneavoastră. Ministerul Sănătății a depus eforturi mari ca să deveniții uregenți cu adevărat. Am adus foarte multe echipamente și mulțumesc OMS, am dotat ambulanțele mai vechi, am scos de pe drumuri acele ambulanțe „rușinoase”, care nici nu îmi doresc să ne aducem aminte în ce hal fără de hal erau și vă promitem că în continuare o să muncim ca dumneavoastră să aveți la îndemână cele mai importante instrumente de intervenție. Voi nu sunteți doar medici, felceri, asistenți medicali, dumneavoastră sunteți aripile vieții. De rapiditatea cu care interveniți depinde tot ce fac colegii ulterior, pe arena spitalelor, a sălilor de operații și în departamentele de reanimație. Este important să reducem cât mai mult acest timp de intervenție și nu doar noi la Ministerul Sănătății, dar întreaga guvernare face un efort deosebit ca să avem drumuri bune pentru că aceasta este siguranța dumneavoastră, siguranța pacientului care se află în autosanitară ca să ajungeți cât mai rapid. Vă felicit din suflet cu această zi frumoasă, vă doresc să o sărbătoriți mulți-mulți ani! Felicitări, colegi și multă sănătate!”, le-a urat ministra Sănătății angajaților de la urgență.

Ala Nemerenco a adus mulțumiri angajaților din toate structurile cu care cooperează Serviciul de urgențe medicale: serviciul de urgență 112, IGSU, precum și partenerilor cu care s-a reușit crearea unor condiții mai bune în instituțiile medicale din Republica Moldova – PNUD, UNICEF, Guvernul SUA, UE și România. „Doar pe calea integrării europene vom putea îmbunătăți mai mult condițiile noastre, vom putea avea bunăstarea pe care și-o dorește fiecare cetățean”, a mai spus Nemerenco.

Cu prilejul marcării Zilei Naționale a Ambulanței, angajații de la urgență au amenajat un muzeu din ambulanțe vechi, care au servit pe timpuri și haine pe care le-au purtat anterior medicii de pe ambulanțe.

În acest muzeu, foarte bine se privește istoria și progresul. Serviciul de urgență era unicul serviciu care avea automobile cu un parcurs mai mare de 1 milion de kilometri. Pe lângă faptul că suntem specialiști, noi toți suntem cetățeni, părinți, mame, tați, fii și fiice ale cuiva, dorim pace și bună înțelegere, condiții bune de viață, să ne dezvoltăm, să progresăm, să avem o existență fericită. Vă doresc progres, succes și fericire! La mulți ani înainte!”, le-au urat Adrian Belîi, medic de profesie, președinte al Comisiei parlamentare pentru sănătate și protecție socială.

Cu mesaj de salut a venit și rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu”, Emil Ceban.

Toți studenții de la medicină fac primii pași prin medicina urgentă, acordarea primului ajutor medical. Astăzi, avem șapte programe de formare continuă. Vom face tot ce este posibil pentru a crește calitatea serviciilor medicale. Am venit aici să vă spun că sunteți cei care faceți primul contact cu pacientul, sunteți fața sistemului de sănătate, acordați primul și cel mai important ajutor în cazuri extrem de complicate. Sunt aici să vă mulțumesc, să vă doresc multă sănătate dumneavoastră și familiilor dumneavoastră. Vă asigurăm că vom conlucra strâns cu Min Sănătății pentru a forma noi generații de absolvenți, care vor face față cu succes sistemului de sănătate”, a declarat Emil Ceban.

Instituția Medico-Sanitară Publică Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost fondată pe 1 octombrie 2015, în temeiul Hotărârii Guvernului RM Nr. 377 din 16.06.2015

În prezent, în cadrul serviciului de asistență medicală urgentă prespitalicească activează în jur de 5 600 de angajați care intervin anual în circa 1 milion de solicitări. Serviciul este unul esențial și în cazuri excepționale, precum pandemii, cutremure, inundații, criza refugiaților sau război.

Ziua ambulanței este marcată în mai multe țări europene, inclusiv în România, prin organizarea de evenimente cu participarea populației, instituțiilor medicale, autorităților și ONG-urilor.

img24007929

img24007929

img24007929

img24007929

img24007929

img24007929

img24007929

img24007929

img24007929

img24007929

img24007929

img24007929

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

H&M va elimina treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea pe care o comercializează, urmând a le folosi doar dacă au fost reciclate

H&M va elimina treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea pe care o comercializează, urmând a le folosi doar dacă au fost reciclate Retailerul...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

Sondaj – Kamala Harris şi Donald Trump stagnează în intenţiile de vot, cu o lună înainte de alegeri

Sondaj - Kamala Harris şi Donald Trump stagnează în intenţiile de vot, cu o lună înainte de alegeri Cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.