X

Medicii ne recomandă să respectăm măsurile de prevenire anti-Covid

Medicii ne recomandă să respectăm măsurile de prevenire anti-Covid

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii din Chișinău sunt internați 21 de pacienți cu SAR-CoV-2, dintre care 17 sunt copii cu vârsta de până la un an.

Medicii susțin că un număr și mai mare de cazuri am putea avea în următoarea perioadă, odată cu răcirea vremii, însă tulpina va fi mai greu de depistat, deoarece ar putea fi confundată cu gripa sezonieră, transmite Moldova1.md.

„A crescut numărul de spitalizări și de adresări ale pacienților cu COVID-19 în ultimele două săptămâni. Odată cu răcirea sezonului și schimbarea anotimpului, avem o scădere a rezistenței și încep școala, grădinițele, încep contactele mai multiple. Ceea ce avem noi în rândul copiilor este creșterea numărului de infecții respiratorii”, a explicat Diana Vlad, medic la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că una dintre cauzele care au provocat creșterea cazurilor ar fi începutul anului școlar, aglomerația din mijloacele de transport public și perioada concediilor.

„Trebuie să ne deprindem cu aceasta, suntem mult mai tari, avem o imunitate, majoritatea au trecut prin boală și suntem vaccinați. La cazuri grele, grave nu ne așteptăm, doar o atenție sporită spre persoanele care au risc major. Este normal, a început școala, au revenit studenții la facultăți.”

Deși o parte din populație este imunizată, medicii recomandă în continuare respectarea măsurilor de prevenire – purtarea măștilor în spațiile închise, spălarea cât mai des a mâinilor, dar și vaccinarea. După o lungă perioadă de restricții care au fost impuse în întreaga lume, oamenii spun că nu sunt pregătiți.

Medicii ne recomandă să respectăm măsurile de prevenire anti-Covid

„Eu consider că dacă oamenii s-au vaccinat, nu este atât de grav ca să fim restricționați și stresați. Virusul nu mai este atât de puternic și deja oameni au anticorpi.”;

„Nu cred că este nevoie de mască, este nevoie de distanță cât mai bună și atât, fiecare personal trebuie să se protejeze, masca nu este o armă de apărare.”;

„Eu cred că COVID-19 există, eu am purtat mască, am făcut dozele de vaccin. Nu sunt gata, dar, dacă va fi nevoie, voi purta mască.”

De la începutul pandemiei, în Republica Moldova s-au înregistrat peste 621 de mii de cazuri de îmbolnăvire de COVID, iar peste 12 mii de moldoveni au fost răpuși de virus.

Tags: chisinaucovid-19Diana VladSAR-CoV-2Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii
Categorii: SănătateȘtirile zilei