Medicii sunt îngrijoraţi că închiderea şcolilor ar putea agrava fenomenul obezităţii infantile

Publicat:

Închiderea şcolilor, locurilor de joacă, terenurilor sportive şi taberelor de vară din cauza COVID-19 i-a determinat pe pediatrii nutriţionişti şi dieteticieni din SUA să-şi exprime îngrijorarea că schimbările în obiceiurile alimentare şi o scădere per ansamblu a activităţii fizice ar putea duce în viitor la agravarea obezităţii infantile, fenomen care a înregistrat o creştere constantă în ultimele patru decenii potrivit datelor Centrelor americane pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC), informează DPA, scrie agerpres.

”Carantina este asemănătoare unei veri prelungite”, a spus Rima Himelstein, medic pediatru specializat în sănătate adolescenţilor la Spitalul de pediatrie Nemours/Alfred I. duPont din Wilmington. ”Copiii nu au posibilitatea să facă mişcare şi să ia parte la activităţi fizice aşa cum s-ar fi întâmplat în mod normal pe timpul verii”.


Citește și : Iranul anunță peste 2100 de noi cazuri cu coronavirus

Natura sedentară a şcolii online este de asemenea îngrijorătoare, a spus Himelstein. Copiii nu merg din încăpere în încăpere ca între sălile de clasă şi nici nu au programate activităţi în aer liber şi ore de sport. În plus, mulţi părinţi s-au provizionat în această perioadă cu mai multă mâncare procesată, care are o perioadă de garanţie mai mare, pentru a reduce numărul deplasărilor la supermarket, ceea ce presupune consumul mai ridicat al unor alimente cu un conţinut ridicat de zahăr şi sare adăugate.

Peste o treime dintre tinerii cu vârste sub 19 ani sunt consideraţi supraponderali sau obezi. Obezitatea infantilă presupune un Indice de masă corporală (IMC) cu o valoare egală sau mai mare de percentila 95% în grupa tinerilor de aceeaşi vârstă şi sex – ceea ce înseamnă că indicele lor de masă corporală este mai mare decât cel al 95% dintre persoanele din aceeaşi din acelaşi grup.

Studiile au arătat că cei mici, în special copiii aparţinând unor grupuri minoritare sau care sunt deja supraponderali, câştigă în greutate într-un ritm mai crescut în timpul vacanţei de vară în comparaţie cu perioada din timpul anului şcolar, a precizat Angela Luciani, specialist dietetician în statul Philadelphia. Cercetătorii sunt de părere că una dintre explicaţii ar fi că alimentele pe care copiii le consumă acasă sunt mai puţin nutritive decât alimentele oferite la şcoală.

În plus, copiii nu mai au un program obligatoriu de activităţi fizice, a spus Luciani. ”Sunt închişi în casă şi nu mai merg în parc împreună cu prietenii lor, aşadar au mai puţine ocazii ca să fie activi”.

Timpul petrecut de copii în faţa ecranelor este de asemenea îngrijorător, a spus Peter Bidey, director de medicină de familie în cadrul Philadelphia College of Osteopathic Medicine. Întrucât carantina poate fi o perioadă stresantă, acesta a precizat că este posibil ca familiile să mănânce mai multe ”alimente care te ajută să te relaxezi”, care au tendinţa de a avea o valoare calorică mai ridicată şi o valoare nutriţională mai scăzută decât alimentele proaspete.

Părinţii pot găsi diferite modalităţi pentru a menţine sănătatea copiilor în timpul carantinei, a spus Bidey, recomandând respectarea unui program regulat de mese şi cumpărând cât de multe fructe şi legume posibil.

”Totodată, nu trebuie mâncat cu televizorul deschis”, a spus acesta. ”Acest fapt măreşte timpul de servire a mesei şi creşte cantităţile de alimente consumat per ansamblu”.

Când vine vorba despre activităţi fizice, părinţii trebuie să dea dovadă de creativitate, sunt de părere experţii.

Bidey spune că orice activitate care creşte ritmul cardiac este eficientă, cum ar fi dansul, muzica, săritul coardei sau chiar jocul unor jocuri video care presupun mişcare. Esenţialul este ca cei mici să participe cu entuziasm.

”Familiile ar trebui să facă astfel încât activităţile fizice să fie intenţionale”, a spus Luciani. ”Ar trebui să le implementeze ca parte a rutinei zilnice, cum ar fi o plimbare de 20 de minute la prânz sau o plimbare cu bicicleta sau să încerce aplicaţii de fitness şi exerciţii disponibile pe YouTube. Chiar şi TikTok este o modalitate bună pentru a te ridica şi a dansa”.

Citește și : Twitter și Facebook riscă amenzi uriașe dacă nu șterg postările agresive

Academia de Pediatrie din Statele Unite recomandă o oră zilnică de exerciţii pentru adolescenţi, a mai spus acesta, ”dar poţi începe cu 10 minute zilnic, iar apoi premiază-i pentru efortul depus”.

”Fiţi creativi”, mai spune Himelstein. ”Folosiţi scările din locuinţă. Folosiţi cutii de conserve pe post de greutăţi. Puneţi-i să ţină un jurnal de activităţi ca să poată vedea tot ceea ce făceau acum în comparaţie cu ceea ce nu făceau înainte. Ideea este consolidarea unui comportament pozitiv”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Carburanții se scumpesc din nou

Carburanții se scumpesc din nou Carburanții se scumpesc din nou. Agenția națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noi prețuri maxime de referință pentru...

A fost redeschisă circulația pe podul din Basarabeasca

A fost redeschisă circulația pe podul din Basarabeasca A fost redeschisă circulația pe podul din Basarabeasca, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Citește...

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Consilierul bătăuș. Un ales local ar fi luat la pumni un șofer de camion

Consilierul bătăuș. Un ales local ar fi luat la pumni un șofer de camionetă Șoferul unui automobil de marca Mercedes a blocat o camionetă, iar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.