Un mega-proces pentru corupție a fost deschis la Sevilla

Publicat:

Procesul într-unul din cele mai mari scandaluri de corupţie din istoria recentă a Spaniei, pentru o presupusă deturnare a sute de milioane de euro de către guvernul socialist al regiunii sudice Andaluzia, s-a deschis miercuri la Sevilla, potrivit AFP, conform agerpres .

Douăzeci şi doi de foşti înalţi oficiali ai celei mai populate regiuni din Spania, printre care şi foştii preşedinţi regionali Manuel Chaves şi José Antonio Grinán, au luat loc în banca acuzaţilor.


Ministerul Public îi acuză de deturnarea a 741 de milioane de euro, între 2000 şi 2011, în gestionarea unor fonduri destinate finanţării planurilor de disponibilizări în companiile aflate în dificultate, cunoscute în Spania sub abrevierea de ERE.

Rivalii socialiştilor, în frunte cu Partidul Popular aflat la putere la Madrid, el însuşi afectat de numeroase scandaluri de corupţie, prezintă acest caz ca un exemplu flagrant al clientelismului care a permis, în opinia lor, Partidului Socialist (PSOE) să guverneze în Andaluzia fără întrerupere din 1982.

Citește și : Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a avut o întrevedere cu senatorul republican Marco Rubio

PSOE susţine, ca răspuns, că ‘în scandalul ERE’ fondurile deturnate nu au servit la finanţarea partidului, contrar cazurilor care au implicat Partidul Popular.

Fondurile trebuiau să finanţeze indemnizaţiile de disponibilizare şi reintegrarea angajaţilor destituiţi. Însă plăţile, conform rechizitoriului, au fost făcute de o structură creată pentru a ocoli controalele administrative.

Sute de milioane de euro ar fi fost astfel oferite în mod discreţionar, prin mită, unor societăţi comerciale, iar terţi fără legătură cu firmele vizate ar fi beneficiat de indemnizaţii.

Procurorul a cerut 10 ani de interdicţie într-o funcţie publică pentru Manuel Chaves, preşedinte al Andaluziei din 1990 până în 2009, şi şase ani de închisoare şi 30 de ani de interdicţie într-o funcţie publică pentru succesorul său José Antonio Grinán, constrâns să demisioneze în 2013.

Interogatoriul acuzaţilor nu va începe mai devreme de 9 ianuarie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda Președintele turc, Recep Erdogan, a fost în tribunele stadionului...

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.