Meloni, întâlnire bilaterală cu Biden: Drumul Mătăsii și gazele, principalele teme de discuție pentru unica femeie premier de la summitul G20

Publicat:

Meloni către Erdogan: “Împreună împotriva imigrației ilegale”

Dacă ar fi după subsecretarul Președinției Consiliului de Miniștri, Giovanbattista Fazzolari – care a consiliază dintotdeauna pe Giorgia Meloni -, Italia ar trebui să candideze pentru a deveni avanpostul atlantic al Europei Occidentale, iar Polonia în partea vestică a Continentului. În Bali, pentru primul său summit G20 în calitate de prim-ministru, Meloni încearcă să apropie acest obiectiv politic și strategic, încearcând cel puțin să salveze forma. Douăsprezece ore de întâlniri, începând cu președinții celor două superputeri globale. Mai întâi, marți dimineață a avut o întâlnire bilaterală cu Joe Biden, de aproximativ o oră. Apoi, vor urma întâlnirea cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și discuțiile de miercuri cu liderul chinez, Xi Jinping, care vor fi mai scurte decât cea programată cu președintele american, dar cu siguranță nu mai puțin delicate. Și, în acest echilibru, se joacă o parte relevantă a viitorului Giorgiei Meloni, transmite LA REPUBBLICA, potrivit RADOR.

O mare parte din energiile diplomației italiene a fost îndreptată, în aceste ore, pe pregătirea întâlnirii bilaterale cu Biden. Roma este conștientă de faptul că liderul de la Casa Albă insistă asupra necesității de a pune între paranteze Drumul Mătăsii, deja blocat în ultimii ani, după euforia erei lui Giuseppe Conte. Washingtonul cere mutarea intereselor și sensibilităților comerciale către flancul Atlantic, în detrimentul celui Estic.


Citeşte şi: Deputaţii cehi au adoptat o rezoluţie care califică drept ‘terorist’ actualul regim din Rusia – Black News

Biden consideră această perspectivă cdrept parte a planului său de a fi în competiție cu Beijingul. Meloni ar putea accepta, pentru că are nevoie de acoperirea politică a Administrației americane, și pentru a echilibra scepticismul european față de Guvernul de dreapta din Italia. Dar, împreună cu această adeziune, există o solicitare: o creștere a fluxului de gaz lichid american, la prețuri “reducese” față de piață. Cum poate fi redus costul acestor importuri și cu ce preț politi, reprezintă spațiul de negociere. Perspectiva, de altfel, este aceeași la care a lucrat mult timp Mario Draghi, când era la Palatul Chigi.

Însă, premierul italian vrea să-i garanteze lui Xi Jinping un angajament major pentru a favoriza și de a spori unele canale comerciale, deși nu în forma organică prevăzută de Drumul Mătăsii. Este un interes reciproc. Pentru Roma – care, oricum, vinde în fiecare an aproximativ 18 miliarde de produse către China, în special în sectoarele de manufactură și mecanică – este un scenariu necesar, pentru a reechilibra o balanță comercială, care atârnă în prezent de partea exporturilor chineze. Privită din punctul de vedere al Beijingului, reprezintă o cale de urmat, pentru a menține stăpânirea pieței europene.

Este un echilibru complicat, se spunea. Este de construit, fără a-i enerva pe cei doi giganți. Testează capacitățile de mediere ale lui Meloni. Cu o conștientizare, însă, care se impune în fața unei posibile răscruci: premierul italian înclină, totuși, balanța către Washington. Fără Biden, Guvernul nu va dura. Nu numai din cauza absenței unui sprijin semnificativ de la Bruxelles, ci și din cauza gradului scăzut de atlantism al aliaților săi și, în special, al lui Matteo Salvini. Este flancul neacoperit al premierului italian, împrejurarea care o va împinge pe Meloni să-i acorde lui Biden cât de mult posibil.

Discuțiile dintre Giorgia Meloni și Joe Biden s-au concentrat pe solidaritatea Alianței Transatlantice și pe cooperarea excelentă, pentru a face față provocărilor globale, de la creșterea economică la securitatea comună, transmite Palatul Chigi.

Meloni și Biden au reconfirmat legăturile profunde și de durată dintre Italia și SUA, dar și interesul puternic de a consolida ulterior parteneriatul în numeroasele sectoare de interes reciproc.

Întrevederea, conform celor aflate din surse italiene, a durat aproape o oră. În centrul atenției a fost, printre altele, potrivit unui comunicat transmis de Palatul Chigi, sprijinul continuu pentru Ucraina, stabilitatea în Marea Mediterană și în Indo-Pacific, dar și relațiile cu China.

În Bali, a avut loc primul discurs al prim-ministrului italian în fața marilor lideri ai lumii, care a subliniat “impactul devastator” al invaziei ruse a Ucrainei, îndemnând summitul G20 să se confrunte cu “cele mai dificile provocări”, și anume cu consecințele conflictului în sfera economică, energetică și alimentară.

Citeşte şi: Erdogan este ‘convins’ că acordul privind cerealele ucrainene va fi prelungit – Black News

În cadrul întâlnirii bilaterale, care a avut loc pe marginea summitului G20, premierul Giorgia Meloni și președintele turc Recep Tayyip Erdogan “au discutat despre evoluțiile războiului rus împotriva Ucrainei și despre principalele provocări cu care se confruntă comunitatea internațională, la care Turcia și Italia lucrează împreună”, informează Palatul Chigi într-un comunicat. Meloni “a subliniat, de asemenea, importanța cooperării dintre Italia și Turcia în cadrul NATO și a reafirmat disponibilitatea de a lucra împreună pentru a consolida ulterior relațiile bilaterale dintre Roma și Ankara, pentru a combate imigrația ilegală și pentru a favoriza rezolvarea situației din Libia”. În timpul conversației, Meloni și Erdogan “au convenit asupra oportunității de a profita împreună de vastul potențial al regiunii mediteraneene” și “au împărtășit dorința unei consolidări suplimentare a relațiilor comerciale bilaterale”.

Premierul italian și-a exprimat, apoi, “apropierea sa și a Guvernului față de poporul turc pentru atacul terorist laș, în care au murit civili nevinovați. Cei doi lideri au convenit asupra necesității de a continua cu determinare în lupta comună împotriva terorismului”, continuă comunicatul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Testul simplu cu degetul care vă arată dacă ați băut suficientă apă sau dacă sunteți deshidratat

VIDEO - Testul simplu cu degetul care vă arată dacă ați băut suficientă apă sau dacă sunteți deshidratat Dacă vă temeți că nu beți suficientă...

Reducerea consumului de carne procesată ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate

Reducerea consumului de carne procesată ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate Reducerea consumului de carne procesată cu aproximativ o treime ar putea preveni peste...

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de ‘agățat’

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de 'agățat' Nici flirtul nu mai este ce era cândva. În era...

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Cooperarea moldo-comunitară în vederea consolidării sistemului național de sănătate, precum și evoluțiile pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.