Membri ai echipei de securitate a preşedintelui sud-african Cyril Ramaphosa, reţinuţi în Polonia

Publicat:

Membri ai echipei de securitate a preşedintelui sud-african Cyril Ramaphosa care ar fi trebuit să-l însoţească în misiunea sa de mediere vineri în Ucraina au fost reţinuţi în Polonia, potrivit unor responsabili din cele două ţări, provocând un incident diplomatic, relatează AFP, informează agerpres.  

Şeful securităţii preşedintelui sud-african, generalul Wally Rhoode, a acuzat autorităţile poloneze că sunt “rasiste” şi au pus “în pericol” viaţa şefului statului, după ce membrii echipei de securitate au fost blocaţi pe aeroport la aterizarea la Varşovia.


Citește și : Primarul din Miami candidează şi el la preşedinţia SUA

Guvernul polonez a reacţionat vineri calificând drept “inepte” aceste declaraţii şi explicând că unele dintre persoanele aflate la bordul avionului venit din Africa de Sud nu aveau permis de port-armă şi deci nu au fost autorizate să coboare din avion.

Cursa charter plecase de la Pretoria dimineaţa devreme joi cu circa 120 de persoane la bord, între care membri ai forţelor de securitate sud-africane şi jurnalişti care ar fi trebuit să-l însoţească pe preşedintele Ramaphosa la Kiev, în cadrul misiunii de mediere de pace iniţiate de lideri africani.

Cyril Ramaphosa a sosit joi în capitala poloneză la bordul avionului prezidenţial sud-african Inkwazi, apoi s-a deplasat la Kiev, unde a sosit vineri, potrivit preşedinţiei.

Incidentul de pe aeroportul Chopin l-a înfuriat pe generalul Rhoode, care şi-a făcut cunoscută nemulţumirea într-o conferinţă de presă improvizată la bordul avionului charter.

“Ne întârzie, pun în pericol viaţa preşedintelui”, a declarat generalul într-un video postat pe Twitter.

“Spun că nu avem permis, avem permis. (…) Vedeţi ce rasişti sunt”, a spus acesta, recunoscând totuşi că unii membri ai echipei sale au într-adevăr doar copii ale actelor necesare.

Puţin mai târziu, un purtător de cuvânt al preşedintelui sud-african, Vincent Magwenya, a calificat incidentul drept “regretabil”, subliniind că securitatea preşedintelui nu a avut de suferit.

“Restul misiunii s-a desfăşurat bine şi aşa cum a fost prevăzut”, iar “preşedintele a ajuns la Kiev în deplină securitate”, a spus Magwenya.

Citește și : Australia blochează construcţia unei noi ambasade a Rusiei

Responsabilii sud-africani au angajat discuţii cu omologii lor polonezi pentru a ieşi din impas şi a permite echipei de securitate şi jurnaliştilor reţinuţi să-şi continue călătoria. Vineri după-amiaza, o parte dintre jurnalişti au fost autorizaţi să debarce, după peste 24 de ore petrecute pe pistă.

După Kiev, membrii misiunii de mediere sunt aşteptaţi în nord-vestul Rusiei, pentru a se întâlni, sâmbătă, cu preşedintele rus Vladimir Putin la Sankt Petersburg.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.