Membrii bosniac şi croat ai Preşedinţiei Bosniei şi Herţegovina au refuzat să-l primească pe Lavrov

Publicat:

Membrii bosniac şi croat ai Preşedinţiei colegiale tripartite a Bosniei şi Herţegovina au refuzat marţi să se întâlnească la Sarajevo cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, acuzându-l de “dispreţ” faţă de statul bosniac, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Această decizie neobişnuită relevă disensiunile crescânde dintre entitatea croato-bosniacă şi entitatea sârbă, care formează această ţară divizată, cu privire la relaţiile cu Moscova.


Citește și : David Sassoli a deschis simbolic sesiunea plenară a Parlamentului European la Strasbourg

Aflat în vizită oficială în Bosnia, Serghei Lavrov a avut iniţial o întrevedere separată, luni seara, cu membrul sârb prorus al Preşedinţiei tripartite a Bosniei şi Herţegovina, Milorad Dodik, ceea ce a provocat furia colegilor bosniac (musulman) şi croat.

Aceştia din urmă au denunţat de asemenea absenţa drapelului bosniac din timpul acestei întrevederi alături de drapelele rus şi al Republika Srpska, entitate a sârbilor din Bosnia.

“Vedem în aceasta un fel de dispreţ, chiar negare a instituţiilor Bosniei şi Herţegovina, ţara unde el (Serghei Lavrov) a sosit în vizită oficială”, a declarat croatul Zeljko Komsic în timpul unei conferinţe de presă alături de omologul său bosniac Sefik Dzaferovic.

În consecinţă, cei doi au boicotat o întrevedere prevăzută să aibă loc marţi cu ministrul rus şi la care doar reprezentantul sârb a fost prezent.

“Cu regret – pentru că această decizie nu este una uşoară – am decis să nu-l primim pe ministrul Lavrov la sediul Preşedinţiei”, a spus Komsic.

De asemenea, ei i-au reproşat ministrului de externe rus că a susţinut o rezoluţie adoptată în 2017 de Republika Srpska asupra neutralităţii sale militare în raport cu alianţele militare internaţionale.

Citește și : Austria îşi apără programul de testare anti-COVID în masă în pofida începutului greoi

Vizita ministrului rus în Bosnia şi Herţegovina coincide cu cea de-a 25 aniversare de la semnarea Acordului de pace la Dayton. Acest acord a pus capăt unui conflict intercomunitar ce s-a soldat cu circa 100.000 de morţi, dar care a consacrat separarea ţării în două entităţi unite prin instituţii centrale slabe.

Bosnia şi Herţegovina aspiră să adere la Uniunea Europeană. Entitatea croato-bosniacă doreşte de asemenea ca Bosnia şi Herţegovina să devină membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), deziderat căruia i se opune entitatea sârbă, tradiţional prorusă

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.