X

Membrii Comisiei de la Veneția au discutat cu responsabilii de la CEC despre votul prin corespondență

Membrii Comisiei de la Veneția au discutat cu responsabilii de la CEC despre votul prin corespondență

Membrii Comisiei Electorale Centrale au avut o întrevedere online cu membrii Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept.

Citește și: Intervenție mai puțin obișnuită la Râbnița. O vacă a fost salvată de la înec

Subiectul discuțiilor s-a referit la prevederile Legii privind implementarea parțială a votului prin corespondență, adoptată recent de Parlamentul Republicii Moldova și care urmează a fi pusă în aplicare la alegerile prezidențiale și referendumul republican consultativ din 20 octombrie curent.

Oficialii au abordat principiile de exercitare a dreptului la vot prin corespondență, procedurile electorale specifice, precum și atribuțiile organelor electorale care vor organiza această metodă alternativă de vot. La fel, s-au referit la criteriile pentru identificarea celor 6 țări în care urmează să fie implementat votul prin corespondență, mecanismul de înregistrare prealabilă a alegătorilor, dar și asigurare securității votului, precum și a materialelor electorale.

Comisia de la Veneția va pregăti opinia asupra Legii privind implementarea parțială a votului prin corespondență și o va examina în ședința din 21-22 iunie curent.

Tags: Comisia de la VenetiaComisia Electorală Centrală (CEC)Votul prin corespondenta Moldova
Știrile zilei