Memorialul Yad Vashem îşi cere scuze pentru erorile dintr-un film de la ceremoniile legate de Auschwitz

Publicat:

Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem de la Ierusalim şi-a cerut scuze luni pentru “erorile nefericite” dintr-un film care le-a fost arătat liderilor lumii în timpul ceremoniilor de marcare a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, potrivit DPA, scrie agerpres.

Scurtmetrajul a conţinut “o serie de inexactităţi care au dus la o prezentare parţială şi dezechilibrată a faptelor istorice”, a precizat memorialul într-un comunicat.


Citește și : Organizaţia Cooperării Islamice respinge planul Trump privind Orientul Mijlociu

Mai ales, filmul nu făcea referire la împărţirea Poloniei între Germania nazistă şi Uniunea Sovietică în 1939 şi nici la ocuparea Europei de Vest de către nazişti în 1940. Filmul arăta de asemenea hărţi cu graniţe greşite între Polonia şi vecinii săi.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a justificat o decizie anterioară de a boicota evenimentul de luna trecută invocând filmul la scurt timp după terminarea ceremoniilor. “Organizatorul, Fundaţia Forumului Mondial al Holocaustului a domnului Moshe Kantor, pur şi simplu a distorsionat istoria, lăsând complet pe dinafară participarea soldaţilor noştri în lupta împotriva Germaniei naziste”, a spus el.

Kantor, născut la Moscova, este un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, care a luat parte la evenimentul de la Ierusalim, dar nu şi la o altă ceremonie care a avut loc la fostul lagăr al morţii nazist câteva zile mai târziu.

Duda a declarat postului public de radio polonez că “nu are nicio îndoială” că evenimentul de la Ierusalim a fost o încercare de a contrabalansa evenimentele programate la Auschwitz.

Citește și : Atac armat în California. Cel puţin un mort şi mai mulţi răniţi

Înainte de evenimentul de la Ierusalim, Putin a supărat Polonia prin comentarii în care a încercat să mute o parte din responsabilitatea pentru izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial asupra Poloniei şi în care a sugerat că Varşovia a fost complice la Holocaust, ceea ce a contribuit la decizia lui Duda de a boicota ceremoniile.

Duda şi-ar fi dorit de asemenea să fie inclus pe lista de vorbitori.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună Pe măsură ce luna plină strălucește pe cerul nopții în acest...

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Regional Minsk l-a condamnat la moarte pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.