X

Meng Hongwei, fostul director al Interpolului, se face vinovat de ”abateri grave”, anunţă Partidul Comunist Chinez

Fostul director chinez al Interpolului, Meng Hongwei, care a demisionat în octombrie, s-a făcut vinovat de ”abateri grave” ale disciplinei Partidului Comunist Chinez (PCC), au anunţat miercuri serviciile de inspecţie ale partidului unic chinez, relatează AFP, potrivit News.ro .

Meng Hongwei – a cărui dispariţie de la sediul organizaţiei internaţionale de poliţie, la sfârşitul lui septembrie, a ţinut cronica – a fost exclus de PCC din toate funcţiile publice, a anunţat Comisia Centrală de Inspecţie a partidului, în urma unei anchete.

Citește și : Tusk cere organizarea unui summit special pe tema Brexit în luna aprilie

El nu a fost niciodată demis în mod oficial din postul de adjunct al ministrului Securităţii Publice, în pofida plasării sale sub anchetă internă.

“Meng Hongwei nu a respectat principiile Partidului (…), nu a divulgat informaţii personale, aşa cum ar fi trebuit să facă, şi a refuzat să pună în aplicare decizii ale Comitetului central al Partidului”, a anunţat comisia într-un comunicat.

Expresia ”abateri de la reguli disciplinare” se referă de obicei la fapte de corupţie.

Meng “a acceptat mită şi este suspectat că a încălcat legea”, anunţa în octombrie Ministerul chinez al Securităţii Publice, fără să facă precizări cu privire la acuzaţii.

Această clarificare urma unei dispariţii ”rocamboleşti”, cu aproximativ zece zile mai înainte a lui Meng, semnalată poliţiei franceze de către soţia sa, la sfârşitul lui septembrie, după ce directorul Interpolului a părăsit Franţa, în care îşi are sediul organizaţia, pentru a se duce în ţara sa.

Meng a fost numit la sfârşitul lui 2016 la conducerea Interpol, o desemnare sărbătorită la acea vreme de Beijing, dornic să-şi consolideze prezenţa în organizaţii internaţionale.

El este departe de a fi primul oficial chinez doborât într-o campanie împotriva corupţiei, lansată de către preşedintele Xi Jinping de la instalarea sa la putere, la sfârşitul lui 2012.

Populară în opinia publică, această campanie, care a sancţionat peste 1,5 milioane de cadre, este de asemenea suspectată că serveşte în vederea eliminării opozanţilor interni faţă de linia lui Xi.

Citește și : Declarație șocantă a ministrului danez al justiţiei: Ar fi fost mai bine ca jihadiştii danezi „să fi murit în timpul luptelor” din Siria

Comisia de Inspecţie a PCC îşi trimite de obicei anchetele justiţiei.

Anunţarea unor sancţiuni interne împotriva lui Meng are loc după ce soţia sa, Grace Meng, i-a scris săptămâna trecută preşedintelui francez Emmanuel Macron, pentru a-i cere să evoce subiectul cu omologul său chinez, Xi Jinping, într-o vizită în Franţa a acestuia din urmă, săptămâna aceasta.

În această scrisoare, Meng, care locuieşte în continuare în Franţa şi a depus plângere, în februarie, cu privire la o misterioasă tentativă de răpire, ”cere să ştie unde se află (soţul său) şi cum este”. ”Cer ca domnul Meng să primească vizita avocaţilor săi şi ca aceştia să-l poată ajuta”, scria ea.

Tags: anchetaChinaComisia Centrală de InspecţiecoruptieInterpolMeng HongweiPartidul ComunistPCC
Categorii: Știrile zilei