Merkel a concediat un membru marcant al guvernului său după o aliere a acestuia cu extrema dreaptă

Publicat:

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a concediat sâmbătă un membru al guvernului său şi al propriului său partid conservator, în urma unui scandal la nivel naţional provocat de o alianţă inedită între parlamentari regionali reprezentanţi ai dreptei moderate şi parlamentari ai dreptei extreme, informează dpa şi AFP, scrie agerpres.

“Cancelarul federal m-a informat în timpul unei discuţii că nu mai pot să fiu comisar al guvernului pentru landurile din estul Germaniei”, a anunţat cel vizat, Christian Hirte.


Citește și : Bilanțul persoanelor ucise de noul coronavirus a depășit 700

Lui Hirte i s-a cerut demisia după el şi-a exprimat în mod deschis satisfacţia în legătură cu alegerea foarte controversată, săptămâna aceasta, a unui nou lider pentru landul Turingia, datorită voturilor coalizate ale Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului federal şi celor ale partidului anti-migranţi Alternativa pentru Germania (AfD).

Hirte a fost până acum secretar de stat în Ministerul Economiei şi Energiei şi cu acest titlu era şi comisar guvernamental pentru landurile est-germane. Rolul comisarului este să susţină procesul de integrare a celor cinci landuri – printre care Turingia – care formau Republica Democrată Germană înainte de reunificarea din 1990.

De asemenea, Hirte era şi vicepreşedintele CDU în acest land.

Citește și : Le Drian: Pescuitul, ‘o prioritate absolută’ în cadrul negocierilor post-Brexit

Partenerul social-democrat al CDU din guvernarea de la Berlin i-a cerut demisia, estimând că Hirte “nu mai poate fi susţinut”.

Votul din Turingia a creat un adevărat cutremur în Germania, pentru că a distrus un tabu politic din istoria germană postbelică: refuzul dreptei moderate pentru orice alianţă cu extrema dreaptă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.