X

Merkel avertizează asupra ‘forţelor centrifuge’ în UE şi lansează un apel la unitate

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat joi, în cadrul unei ceremonii la Madrid, cu privire la divizarea forţelor în Uniunea Europeană şi a pledat pentru mai multă unitate pe continent, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

”Să nu ne păcălim singuri: forţe centrifuge lucrează în UE de câţiva ani”, a declarat Merkel după ce a primit premiul european ”Carol al V-lea”, apreciind că astfel de puteri care divizează apar atunci când UE nu îşi îndeplineşte promisiunile şi se permite ca diferenţele economice şi sociale să crească prea mult.

Citește și : Atacul cu arcul din Norvegia a fost un ACT TERORIST

”Europa este atât de puternică pe cât este de unită”, a spus ea.

Fără a rosti nume, Merkel, care urmează să renunţe la rolul de cancelar după 16 ani odată cu formarea unui nou guvern german, a adăugat că UE va avea probleme dacă interesele naţionale vor fi puse mai presus de succesul reciproc.

Curtea Consituţională a Poloniei a contestat recent primatul dreptului UE, alimentând discuţii că Polonia ar putea părăsi într-o zi blocul Celor 27.

Citește și : Papa Francisc susţine ‘obiecţia de conştiinţă’ în rândul personalului medical care refuză practicarea avorturilor

Unitatea este, de asemenea, importantă în lupta cu puterile din afara UE, a subliniat Merkel.

”Modul cum tratăm ascensiunea Chinei ca putere economică, politică şi militară … depinde foarte mult dacă Europa vorbeşte într-adevăr cu o singură voce”, a conchis cancelarul german Angela Merkel.

Tags: Angela MerkelmadridPoloniaUEuniunea europeana
Categorii: Diaspora