X

Merkel: Europa trebuie să-şi definească mai clar propriile interese de securitate

Europa trebuie să-şi definească mai clar propriile interese de securitate, după retragerea SUA din Afganistan, afirmă cancelarul german Angela Merkel, transmite luni dpa, potrivit agerpres.

“America nu mai este pregătită să-şi asume în mod necondiţionat un rol de lider pretutindeni în lume”, a declarat Merkel într-o discuţie, luni, cu reprezentanţi ai Institutului israelian pentru studii de securitate naţională (INSS) din Ierusalim.

Citeşte şi: Nestlé dezvăluie creveți și ouă pe bază de plante, pe măsură ce schimbarea vegană creşte în ritm alert – Black News

Aflată în vizită de rămas bun în Israel, Merkel, care va părăsi postul de cancelar după formarea unui nou guvern în urma alegerilor de luna trecută din Germania, a scos de asemenea evidenţă în cursul discuţiei “interesele de securitate comune” ale Europei şi statului evreu.

Ea a abordat totodată chestiunea programului nuclear iranian, remarcând că tratativele vizând limitarea acestui program se află într-o fază “critică” şi că, deşi dezvoltarea de arme nucleare de către Teheran trebuie împiedicată cu orice preţ, există diferenţe de vederi în ce priveşte modalitatea de a avansa în acest sens.

Ea şi-a exprimat pe de altă parte regretul că problema palestinienilor este pe cale să “dispară de pe agenda curentă” şi a menţionat că “drepturile palestinienilor nu trebuie pierdute din vedere”.

Citeşte şi: Ţările asiatice renunţă la strategiile ‘ZERO-Covid’ – Black News

La rândul său, directorul INSS, profesorul Manuel Trajtenberg, a asigurat că Israelul este “plin de respect şi chiar de admiraţie” pentru Merkel, datorită sprijinului ei clar faţă de statul evreu, şi a îndemnat-o să consacre timp Israelului şi problemelor acestuia şi după încheierea mandatului de cancelar.

Angela Merkel a sosit duminică în Israel şi a avut o întrevedere cu premierul Naftali Bennett, în cadrul căreia a subliniat responsabilitatea viitoarelor guverne germane faţă de securitatea Israelului şi lupta fermă împotriva antisemitismului.

Tags: AfganistanAngela MerkelierusalimisraelManuel TrajtenbergNaftali Bennett
Categorii: Externe