X

Merkel îl avertizează pe Johnson: Un acord al Brexitului este ‘extrem de improbabil’

Cancelarul german Angela Merkel l-a avertizat marţi pe premierul britanic Boris Johnson că un acord al Brexitului se anunţă ”extrem de improbabil”, din cauză că Londra nu face alte propuneri cu privire la Irlanda, a declarat o sursă de la Downing Street, relatează AFP, potrivit news.ro .

Cei doi au discutat la telefon – în timp ce la Bruxelles au loc negocieri dificile în vederea evitării unei ieşiri a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) fără acord (”no deal”) la 31 octombrie – despre baza unui proiect prezentat miercuri de Johnson.

Citește și : Încheierea audierii în justiţie a premierului israelian Netanyahu (avocat)

Având în vedere ceea ce au discutat, un acord este ”practic imposibil” – consideră Downing Street -, potrivit acestei surse.

”ÎNCĂ INSUFICIENT PENTRU A CONVIGE”

Contactat de AFP, Guvernul german a refuzat să facă vreun comentariu despre ceea ce au discutat Merkel şi Johnson.

Potrivit unei surse europene de la Bruxelles, ”nu s-a mişcat nimic” în negocierile de luni, iar ”modificările” operate de Londra până acum ”nu schimbă mare lucru”.

Astfel, proiectul Londrei ”nu este încă suficient pentru a convonge” Bruxellesul, iar ”în acest ritm nu vedem cum am putea fi pregătiţi pentru Consiliul” European de la 17-18 octombrie, a declarat altăsursă.

Ajuns la putere la sfârşitul lui iulie, Boris Johnson s-a angajat să scoată Regatul Unit din UE cu orice preţ la 31 octombrie, după două amânări anterioare, în pofida unei legi care-l obligă să ceară  o amânare de trei luni în cazul în care nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie, imediat după summitul european, prezentat drept al ultimei şanse.

Citește și : Macron se întâlnește cu Orban să vorbească despre viitorul Europei

În Regatul Unit circulă zvonuri potrivit cărora Boris Johnson vrea să ocolească legea, pe care s-a angajat cu toate acestea să o respecte, prin exploatarea unei eventuale falii sau cerând unui stat membru UE să se opună prin veto unei amânări.

Tags: acordAngela MerkelBoris JohnsonbrexitDowning Streetlondra
Categorii: Diaspora