X

Merkel, în vizită la Ierusalim, pentru reluarea convorbirilor interguvernamentale cu Israel

Cancelarul Angela Merkel şi o delegaţie de miniştri germani se deplasează miercuri la Ierusalim, pentru reluarea convorbirilor interguvernamentale cu Israel, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Consultările periodice au fost întrerupte la începutul lui 2017 în urma obiecţiilor Berlinului faţă de construirea de colonii israeliene în Teritoriile Palestiniene ocupate.

Citește și : Un grup de 17 solicitanţi de azil afgani, respinşi şi deportaţi din Germania, a aterizat la Kabul

În preziua vizitei oficialilor germani, copii din satul de beduini Khan al-Ahmar, din Cisiordania, au pus afişe cu sloganuri prin care îi cereau cancelarului să facă presiuni asupra autorităţilor israeliene pentru ca acestea să oprească demolarea satului.

Ministerul de Externe de la Berlin a comunicat deja că se opune planului de demolare a localităţii, despre care Israelul susţine că a fost construit ilegal şi periculos de aproape de o autostradă.

Vizita cancelarului Merkel survine în contextul în care Uniunea Europeană încearcă să salveze acordul cu Iran din 2015 în domeniul nuclear, o poziţie căreia premierul israelian Benjamin Netanyahu i se opune cu vehemenţă.

Săptămâna trecută, în Adunarea Generală a ONU, Netanyahu i-a acuzat pe liderii europeni că îi ‘cocoloşesc pe dictatorii Iranului’ şi le-a comparat acţiunile cu eşecul Europei de a opri ascensiunea Germaniei naziste.

Conform programului anunţat, Angela Merkel va lua cina, miercuri seară, cu Benjamin Netanyahu şi cu soţia acestuia, Sara.

Joi vor avea loc consultări interguvernamentale, cu reprezentanţi din fiecare minister discutând probleme de politică externă şi de securitate, precum şi subiecte regionale, a indicat purtătoarea de cuvânt adjunctă a cancelarului, Martina Fietz.

Citește și : O avalanşă submarină ar fi putut creşte forţa devastatorului tsunami din Indonezia
Tot joi, Angela Merkel va primi un titlu onorific de doctor din partea Universităţii Haifa şi se va întâlni cu preşedintele Reuven Rivlin, înainte de a reveni în Germania, în cursul serii.

Precedenta reuniune interguvernamentală germano-israeliană s-a desfăşurat în 2016, la Berlin.

Tags: Angela Merkelierusalimisraelministri
Categorii: DiasporaSinteze