X

Merkel și Netanyahu consideră că activităţile Iranului în Orientul Mijlociu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru securitatea Israelului

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că a fost de acord cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în cadrul unei întrevederi luni la Berlin că activităţile Iranului în Orientul Mijlociu reprezintă un motiv de îngrijorare, în special pentru securitatea Israelului, relatează Reuters, potrivit agerpres.

‘Suntem de acord că problema influenţei regionale a Iranului este îngrijorătoare, mai ales pentru securitatea Israelului’, a declarat Angela Merkel în cadrul unei conferinţe de presă cu Benjamin Netanyahu.

Citește și : Vladimir Putin a promulgat o lege care prevede contramăsuri ca răspuns la sancţiunile impuse Rusiei de SUA

‘Susţinem dreptul Israelului la securitate şi am spus tot timpul acest lucru Iranului’, a afirmat Merkel. ‘Avem acelaşi obiectiv, şi anume ca Iranul să nu obţină niciodată o armă nucleară. Diferenţa dintre noi este modul în care facem acest lucru’, a adăugat ea.

La rândul său, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că activităţile Iranului în întreg Orientul Mijlociu ameninţă să provoace un alt val de refugiaţi în Europa.

Netanyahu, care se află în turneu pentru a convinge ţările europene să urmeze exemplul administraţiei lui Donald Trump şi să renunţe la acordul nuclear cu Iranul, a declarat că Teheranul se foloseşte de veniturile obţinute ca urmare a ridicării sancţiunilor pentru a finanţa conflictele.

Obiectivul Iranului este de a ‘conduce un război religios în Siria, cu populaţie majoritar sunnită’, a spus el.

‘Acest lucru riscă să provoace un nou război religios – de data aceasta un război religios în Siria – iar consecinţa va fi un număr mai mare de refugiaţi şi voi ştiţi exact unde vor merge aceştia’, i-a spus Netanyahu omologului său german.

Citește și : Strategia de război modern a lui Putin va reprezenta „ani la rând” o ameninţare pentru Occident (raport britanic)

Pe de altă parte, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat luni în legătură cu răspunsul dur al ţării sale în cazul unui atac al duşmanilor Teheranului, spunând că programul de rachete balistice al ţării este destinat apărării în pofida cererilor ţărilor occidentale de a renunţa la acesta.

‘Teheranul va ataca de 10 ori mai mult dacă este atacat de duşmani… Inamicii nu doresc un Iran independent în regiune… Noi vom continua să sprijinim ţările oprimate… duşmanii noştri au organizat războaie economice şi psihologice împotriva noastră iar sancţiunile americane fac parte din acestea’, a spus ayatollahul Ali Khamenei pentru televiziunea de stat iraniană.

Tags: Angela Merkelarma nuclearaBenjamin NetanyahuberlinIranisraelOrientul Mijlociu
Categorii: DiasporaSinteze